Gemeente Lelystad

Ruim zeventig bezoekers testen financiële fitheid in Lelystad

Op zaterdag 20 september konden bezoekers van het Lelyfestijn op het Stadhuisplein in Lelystad hun financiële gezondheid testen bij de Blijf Positief Bus.

Campagne

De bus rijdt door Nederland als onderdeel van de landelijke campagne Blijf Positief van staatssecretaris Aboutaleb van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Met het inzetten van de bus wil het ministerie mensen bewust maken van hun financiële situatie, zodat problematische schulden kunnen worden voorkomen.

Test

Inwoners konden aan de hand van een test via de computer zien of zij hun financiële huishouding op orde hebben. Van de 70 bezoekers die de test deden waren er 52 'goed bezig', 20 moesten bijtrainen. Bij 5 bezoekers kwam uit de test dat zij hun financiën niet op orde hadden.

Budgetbuddy

Bezoekers werden doorverwezen naar www.blijfpositief.nl. Op de site staat een 'budgetbuddy', een hulpmiddel waarmee mensen gemakkelijk een overzicht kunnen maken van hun inkomsten en uitgaven. Met tips op de website en een forum wil het ministerie mensen meer inzicht bieden in hun financiële situatie.

Bewustwording

Veel mensen zijn zich niet bewust van het risico van lenen, de kosten van rood staan of de nadelen van het hebben van een creditcard. Daarom is het ministerie de landelijke campagne Blijf Positief gestart. De campagne moet aansporen om in actie te komen om problemen te voorkomen. De boodschap is: 'Laat je niet gek maken, rood staan is niet zonder risico'.

---