Provincie Overijssel

Luchthaven Twente verder met twee "vlekkenplannen"

Passagiers stappen uit op het vliegveld Twente.

Na een brede debat- en inspraakronde over de twee voorkeursvarianten voor de gebiedsontwikkeling van het luchthavengebied, hebben Gedeputeerde Staten voorgesteld om de twee vlekkenplannen, care&cure en de compacte luchthaven, verder uit te werken. Provinciale Staten zijn nu aan zet om hierover een oordeel te vellen. Er ligt een statenvoorstel aan PS voor. De andere partners in de Vliegwiel Twente Maatschappij i.o. (Rijk en gemeente Enschede) zullen in oktober het voorstel tot uitwerking van de vlekkenplannen beoordelen.

In de afgelopen periode heeft zich een aantal ontwikkelingen voorgedaan die van belang zijn voor de gebiedsontwikkeling. Echter, niet alle ontwikkelingen zijn al afgerond. Zo werpt de Nationale Luchtvaartnota, en daarmee de discussie over de toekomst van Schiphol, zijn schaduw in de media al vooruit. Veelvuldig wordt een relatie gelegd tussen de groeimogelijkheden van Schiphol en mogelijke gevolgen daarvan voor regionale luchthavens Lelystad, Eindhoven en Twente. Ook heeft de mislukte aanbesteding van de interimperiode tot veel speculaties over de toekomst geleid. De provincie Overijssel betreurt, zoals bekend, het mislukken van deze aanbesteding, maar vindt dit overigens de verantwoordelijkheid van de minister van Financiën.

Gedeputeerde Staten hechten eraan voort te gaan op een zorgvuldige weg om tot een goede gebiedsontwikkeling luchthaven Twente e.o. te komen, waarbij nu dus een variant met en een variant zonder luchthaven in beeld zijn. Verwachting is dat Provinciale Staten in oktober het statenvoorstel zal agenderen in de commissie Ruimte, Water en Duurzaamheid. In deze periode zal ook de raad van Enschede zich over de beide varianten buigen.