Laboratoriumgegevens Kootwijkerbroek vrijgegeven

De vandaag vrijgegeven laboratoriumgegevens van ID-Lelystad herbevestigen dat in Kootwijkerboek het MKZ-virus is aangetroffen. Enkele veehouders van wie het vee tijdens de MKZ-crisis in 2001 is geruimd, hebben jarenlang inzage gevraagd in de gegevens van het laboratorium-onderzoek. Vanmorgen hebben ze de test-gegevens in handen gekregen. Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) hoopt dat hiermee alle twijfels over MKZ in Kootwijkerbroek zijn weggenomen.

De veehouders hebben vandaag de stukken ontvangen die het laboratorium ID-Lelystad BV aan het Ministerie van LNV ter beschikking stelde. Daarmee geeft het ministerie van LNV uitvoering aan de uitspraak op 9 september van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in Den Haag.

Begrip

Minister Verburg hoopt nu dat alle twijfels over MKZ in Kootwijkerbroek tot het verleden behoren: 'Ik begrijp heel goed welke impact het heeft als de dieren van je boerderij geruimd moeten worden. Dat grijpt zó diep in, dat ik snap dat je als boer echt zeker wilt weten of er inderdaad MKZ in je dorp is geweest. Uit de gegevens die ik vandaag heb verstrekt blijkt dat het MKZ-virus écht aanwezig was in Kootwijkerbroek. Ik hoop voor ze dat ze nu een punt kunnen zetten achter de afschuwelijke MKZ-uitbraak in 2001, om al hun energie te geven aan hun bedrijf.'

Over de kwestie zijn op 11 september vragen gesteld in de Tweede Kamer door CDA, VVD en SGP. Deze zijn inmiddels door de minister beantwoord.

Noot voor de pers:


Noot voor de redactie (

RVD Mediafeed