Stichting Natuur en Milieu

CO2-uitstoot autos wordt aangepakt.

25 september 2008 - Stichting Natuur en Milieu is blij met de standvastigheid van het Europees Parlement om de CO2-uitstoot van autos te verminderen. Op het allerlaatste moment is vandaag een desastreus besluit voor het klimaat afgewend. De milieucommissie van het EP (ENVI) heeft onverwacht ingestemd met de oorspronkelijke voorstellen van de Europese Commissie en zich niet laten verleiden door de lobby van de auto-industrie. ENVI leek aanvankelijk steun te willen verlenen aan een compromisvoorstel dat een enorme versoepeling van de CO2-uitstoot inhield, zonder enige druk op de auto-industrie om zuinigere en schonere autos te gaan produceren.

Hulde aan de parlementariërs die hun rug recht hebben gehouden en de druk van individuele landen en de auto-industrie hebben weerstaan, zegt Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu. De europarlementariërs hebben gekozen voor een oplossing van het klimaatprobleem. CO2-reductie van het verkeer is een van de belangrijkste pijlers van het klimaatbeleid. Deze keer heeft het klimaat gewonnen van de industrie.

Procedure
Uiteindelijk moet de plenaire zitting van het EP dit rapport goedkeuren. De plenaire stemming is maandag 20 oktober. Daarna moet de Milieuraad zich nog uitspraken over dit dossier.

Bekijk hier het persbericht van de Europese belangenorganisatie Transport & Environment (T&E) waarvan Natuur en Milieu deel uitmaakt.

Publicatiedatum: 25-09-2008