Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Delflandraad wil snelle uitvoering Hof van Delfland

Nieuwsbericht | 25-09-2008

Midden Delftland krijgt een Delflandraad. Deze moet zorgen voor een voortvarende en minder versnipperde uitvoering van projecten in de regio.

Mooi en Vitaal Delfland is één van de vier projecten die van minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in het programma Randstad Urgent specifieke aandacht krijgt.

Christiaan Van der Kamp (wethouder gemeente Midden-Delfland) is de regionale counterpart van de minister in dit project. Bestuurders uit de regio (Rotterdam, Den Haag, alle gemeenten, de provincie etc.) hebben vandaag samen met dit bestuurlijk duo een amibitieverklaring ondertekend. Belangrijkste onderdeel van de verklaring is de oprichting van een Delflandraad die zorg draagt voor een voortvarende en minder versnipperde uitvoering in en door de regio.

Streefbeeld

Het streefbeeld in de ambitieverklaring schetst: 'Over tien jaar is de Hof van Delfland een gevarieerd landschapspark van internationale landschappelijke en recreatieve allure. Het internationale investeringsklimaat heeft een belangrijke impuls gekregen. De agrarische sector in het kerngebied van de Hof van Delfland is vitaal. De sector 'draagt' het landschap en kan op een enthousiaste stedelijke supporterskring rekenen. De stedeling heeft de boer gevonden! Water is één van de kernkwaliteiten van het gebied. De stadsranden zijn dynamische gebieden waar, in een groenblauwe omlijsting, ruimte is gevonden voor kunst, cultuur, sport en manifestaties. De bereikbaarheid van de Hof van Delfland is aanmerkelijk vergroot. Hagenaars, Rotterdammers en andere stedelingen fietsen zonder barrières van Zuiderpark tot Zuiderpark. Infrastructuur is landschappelijk ingepast en wordt niet als storend ervaren. De inrichting is berekend op de klimaatveranderingen. De verspreid liggende, niet duurzame, glastuinbouw is niet meer aanwezig en de overgangen naar de duurzame glastuinbouwgebieden zijn verbeterd.'

Een structuurvisie

Om dit streefbeeld te realiseren, roepen de bestuurders niet alleen de Delflandraad in het leven. Ook maken de provincie, de stadsregio's en de betrokken gemeenten samen één regionale structuurvisie voor het gebied. Deze gaat doorwerken in alle relevante bestemmingsplannen. Binnen één jaar is duidelijk hoe de Raad er precies uit gaat zien.

Ondertekenaars

Ondertekenaars van de verklaring zijn; Regiotrekker van het Randstad-Urgentproject Mooi en Vitaal Delfland, mr. C. van der Kamp. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, mr. J.L. Evertse. Rijkstrekker van het Randstad-Urgentproject Mooi en Vitaal Delfland, mede namens het ministerie van VROM, mw. G. Verburg van LNV. Stadsgewest Haaglanden, portefeuillehouder Groen, Recreatie en Toerisme, mr. M.A.Houtzager. Stadsregio Rotterdam, portefeuillehouder Groen en Water, mevr. J.H.M. Hermans-Vloedbeld. Hoogheemraadschap Delfland, mr. M.A.P. van Haersma Buma. De gemeenten in de regio: Den Haag: drs. J.M. Norder, Rotterdam: drs. L.M.M. Bolsius, Midden-Delfland: A.J. Rodenburg, Pijnacker-Nootdorp: C.J. van der Kraan, Lansingerland: N.A. Boedhoe, Delft: mevr. S.C.C.M. Bolten, Zoetermeer: F.J. Speel, Vlaardingen: J.L. Robberegt, Schiedam: M. Groene, Westland: drs. A.W. Meijer, Rijswijk: W. van Putten, Maassluis: J.Luijendijk.