Gemeente Zaanstad

25-09-2008

Gemeente Zaanstad handhaaft bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid rondom het stationsgebied Zaandam.
Nieuw aanwijzingsbesluit (brom-)fietsen Stationsgebied Zaandam

De gemeente Zaanstad gaat verkeerd gestalde (brom-) fietsen handhaven in het stationsgebied van Zaandam. Op basis van een nieuw aanwijzingsbesluit en de Algemene Plaatselijke Verordening worden fietsen die hinder veroorzaken of gevaarlijk zijn gestald weggehaald. Drie verouderde besluiten komen met dit nieuwe aanwijzingsbesluit te vervallen. Door het plaatsen van duidelijke aanwijzingsborden en voldoende stallingsruimte beschikbaar te stellen wil de gemeente het gebied rond het station overzichtelijk en veilig maken.

De beperkte openbare ruimte rond het station wordt intensief gebruikt door fietsers en voetgangers. Deze ruimte staat nu extra onder druk omdat verkeerd gestalde fietsen bijvoorbeeld op het trottoir of voor doorgangen staan. Daarnaast worden voetgangers regelmatig gedwongen over de rijbaan te lopen, omdat er geen plaats is op het trottoir. Dit zijn allemaal ongewenste en onveilige situaties. De gemeente zal op basis van het nieuwe aanwijzingsbesluit handhaven tegen deze gevaarlijke situaties.

De openbare ruimte in het stationsgebied staat onder druk mede door de bouwwerkzaamheden aan Inverdan. Door de werkzaamheden zijn ook regelmatig verkeerssituaties gewijzigd. Bijvoorbeeld de (brom)fiets- en voetgangersroutes van en naar het station en de locaties van de fietsenstallingen. Het aantal fietsenstallingen is de afgelopen tien jaar behoorlijk uitgebreid. Van 845 plekken in 1999 tot 2905 nu. Met borden wil de gemeente de (brom)fietsers duidelijker wijzen waar de stallingen zich bevinden, zodat overlast beperkt kan worden.

Planning
Het besluit wordt komende woensdag gepubliceerd in het Zaanstad Journaal, betrokkenen hebben vervolgens zes weken de tijd om hun bezwaren kenbaar te maken. In de tussenliggende tijd zal de gemeente wel controleren, maar nog geen fietsen verwijderen. Er worden waarschuwingen gegeven en informatie uitgedeeld over het nieuwe aanwijzingsbesluit. De borden zijn al geplaatst, dus in gevaarlijke of extreme situaties kan de gemeente indien nodig direct optreden.

Handhaven
Als het besluit is vastgesteld, dan kan de gemeente (brom)fietsen verwijderen die hinder of overlast veroorzaken. De fiets wordt opgeslagen en de eigenaar kan met een eigendomsbewijs en betaling van EUR 20 ,- zijn fiets weer mee naar huis nemen. Ook bij het verwijderen van een fiets kan de eigenaar een bezwaarschrift in dienen.

Toekomst
Nadat de bouw van Inverdan is afgerond zijn er in de omgeving van het station ruim 2600 plaatsen beschikbaar voor (brom)fietsen. Mochten uit onderzoek blijken dat er meer ruimte voor stallingen nodig te zijn, dan neemt de gemeente het initiatief om deze in samenwerking met ProRail te creëren.

Bijlage: overzichtkaart handhavinggebied

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Elly Klut, Afdeling Communicatie,
075 - 655 2414 of 06 - 1502 8930, e-mail e.klut@zaanstad.nl.