Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen


Grootschalig onderzoek onder buitenlandse toeristen gestart

Om nog beter inzicht te krijgen in het reisgedrag van buitenlandse toeristen is het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) in samenwerking met het CBS onlangs het `Onderzoek Inkomend Toerisme' gestart. Gedurende één jaar worden zo'n 10.000 buitenlandse verblijfsgasten bij thuiskomst ondervraagd over hun bezoek aan Nederland. Het onderzoek loopt door tot en met de zomer van 2009, het eindresultaat wordt in dat najaar verwacht.

Waardevolle informatie
De laatste keer dat het Onderzoek Inkomend Toerisme plaatsvond, was in 2005/2006. Kees van der Most, Research Manager NBTC: "Het onderzoek geeft onder andere antwoord op vragen als `met welke reden bezoekt u Nederland', `hoe is het verblijf geregeld', `welke activiteiten zijn in Nederland ondernomen' en `hoeveel is besteed in Nederland'." Up-to-date informatie is essentieel bij een sector die een belangrijke bijdrage levert aan de Nederlandse economie. Van der Most: "Door om de drie jaar zo'n grootschalig onderzoek te houden, krijgen we een gedetailleerd inzicht in het reisgedrag van de buitenlandse toerist. Deze gegevens zijn waardevol voor de toeristische sector en vormen voor het NBTC de basis voor een nog gerichter Hollandmarketing."

Inmiddels hebben zo'n 400 hotels, campings, groepsaccommodaties en bungalowparken hun medewerking toegezegd. Deelname is eenvoudig: bij het inchecken ontvangt de buitenlandse gast een kaartje met het verzoek tot deelname. Eenmaal thuis wordt hij telefonisch of per mail benaderd met een uitgebreide vragenlijst, die in acht talen beschikbaar is. In het najaar van 2009 verwacht het NBTC het eindresultaat bekend te kunnen maken.