Onderzoek Noordelijke Rekenkamer cultuurbeleid in Groningen

25/09/2008 17:00

Noordelijke Rekenkamer

Consistente keuze voor instandhouden instellingen, maar inhoudelijk oordeel ontbreekt

Assen, 25 september 2008 -

De provincie Groningen weet na vier jaar cultuurbeleid niet of haar investeringen daadwerkelijk hebben bijgedragen aan de versterking van de culturele infrastructuur. De focus ligt op het in stand houden van culturele instellingen en niet op resultaten. Daardoor weet de provincie niet of zij waar voor haar geld krijgt. Dit concludeert de Noordelijke Rekenkamer in haar vandaag verschenen rapport.

De Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar alle door de provincie in 2006 verstrekte cultuursubsidies op het gebied van musea, podiumkunsten en festivals. Zij heeft gevraagd wat de gesubsidieerde culturele activiteiten opleveren en wat deze activiteiten bijdragen aan de provinciale culturele ambities. De provincie heeft onvoldoende inzicht om deze vragen te kunnen beantwoorden.

Cultuurbeleid, ambities en resultaat

Het huidige cultuurbeleid kent als uitgangspunt dat in 2015 de economische en sociale vitaliteit in de provincie zijn versterkt. Omdat deze effecten pas optreden wanneer cultuur een eigen, krachtige positie heeft verworden, kiest de provincie voor het behoud van een aantal instellingen. Versterking van de culturele basis-infrastructuur staat centraal, zodat instellingen die de 'ruggengraat' van het culturele veld vormen structureel gesubsidieerd worden voor een periode van vier jaar.

De provincie stuurt op het voorkómen van financiële risico's bij deze instellingen. Zij heeft goed zicht op de activiteiten en bedrijfsvoering van deze instellingen. Het ontbreekt de provincie echter aan zicht op de bijdrage van de culturele activiteiten aan haar eigen doelstellingen. Daardoor weet de provincie niet of haar culturele beleid succesvol is en of de ingezette koers op termijn tot de gewenste maatschappelijke effecten zal leiden. Doordat de provincie bewust afstand houdt, ontbreekt het haar aan een oordeel over de inhoudelijke kwaliteit van deze instellingen en hun prestaties. De Rekenkamer pleit er voor om voorafgaand aan de nieuwe cultuurnota weer een kwalitatieve analyse van het culturele veld uit te voeren.

Uitvoering en werkwijze provincie

Bij de uitvoering van haar cultuurbeleid valt op dat de provincie onderscheid maakt tussen budgetsubsidies en incidentele subsidie. De provincie wil met haar subsidies sturen op resultaat zodat aan budgetsubsidies expliciete prestatieafspraken worden verbonden. Dit komt volgens de Rekenkamer nog onvoldoende uit de verf omdat de provincie niet of nauwelijks resultaten opneemt in de (definitieve) beschikkingen. Ook stelt zij de subsidie niet lager vast als de activiteiten van budgetgesubsidieerde instellingen afwijken. Incidentele subsidies worden daarentegen lager vastgesteld als blijkt dat de activiteiten niet zijn uitgevoerd zoals afgesproken. Ook laat de provincie de kwaliteit van culturele activiteiten waar incidentele subsidie aan wordt toegekend vooraf door de Kunstraad beoordelen.

Reactie provincie en nawoord Rekenkamer

In haar bestuurlijke reactie geeft de provincie aan dat zij bij de nieuwe cultuurnota op de ingeslagen weg voort wil gaan. De provincie neemt een aantal aanbevelingen van de Rekenkamer over die betrekking hebben op doelgerichtheid van het beleid en transparantie bij de toetsing. De provincie vindt het niet nodig om een kwalitatieve analyse van het veld uit te voeren, omdat zij uitgaat van de huidige doelstellingen en over voldoende informatie beschikt. De Rekenkamer blijft van mening dat een kwalitatief oordeel onontbeerlijk is om te bezien of de op termijn gewenste maatschappelijke effecten van het cultuurbeleid werkelijkheid zijn geworden.

De Noordelijke Rekenkamer is op 1 januari 2005 opgericht in het kader van het dualisme. De missie van de Noordelijke Rekenkamer is om met onafhankelijke onderzoeken Provinciale Staten te ondersteunen in hun kaderstellende en controlerende rol. In haar onderzoeken staan doeltreffendheid, doelmatigheid en rechtmatigheid centraal.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.noordelijkerekenkamer.nl

http://www.noordelijkerekenkamer.nl