PvdA Rotterdam


Vandaag in de Raad

Do 25 Sep 2008 - Redactie
Vandaag in de Raad

Vandaag in de Raad werd gesproken over fraude bij de toewijzing van huurwoningen, huisvesting van Midden- en Oost-Europese uitzendkrachten, het lerarentekort, het afsluiten van de Koopgoot, de vermeende verloedering van de Dordtselaan en het terrassenbeleid. Hieronder de interessantste punten.

Fraude toewijzing huurwoningen
Bij veel partijen, zo ook de PvdA, in de Rotterdamse Raad krijgen signalen dat er fraudegevallen zijn bij de toewijzing van huurwoningen. Sommige mensen schijnen door het geven van steekpenningen aan functionarissen van wooncorporaties hoger op de wachtlijst te komen staan. Hamit Karakus, PvdA wethouder Wonen erkende dat hij ook deze signalen krijgt over fraude, maar dat hij tot dusverre geen enkel concreet geval heeft gezien. Duco Hoogland, PvdA raadslid, vroeg de wethouder de directeuren van de woningcorporaties langs te laten komen om de situatie te bespreken en wellicht te komen tot aanvullende maatregelen. Karakus riep op om mogelijke fraudegevallen bij hem aan te geven zodat hij de zaak kan uitzoeken.

Huisvesting en beloning van MOE-landers
Werknemers uit Midden- en Oost-Europa (MOE-landen) hebben veel te maken met malafide uitzendbureaus en slechte woonomstandigheden. Het aantal gevallen hiervan is volgens een rapport van het onderzoeksbureau Research voor Beleid enorm toegenomen. Dominic Schrijer, PvdA wethouder Sociale Zaken, erkende de problemen. Rotterdam ondervindt echter hinder van een landelijke overheid die de problematiek niet serieus neemt. Schrijer pleitte voor een verplichte registratie van uitzendbureaus en een strikter keurmerk. Dit houdt minister Donner (CDA) echter tegen. Rotterdam zal wel het goede voorbeeld gaan geven door zelf wel alleen maar zaken te doen met geregistreerde en gekwalificeerde uitzendbureaus

Afsluiting Koopgoot
Afgelopen 14 september was het verkeer in het centrum ontregeld. Door het lekkere weer in combinatie met de Rotterdamse halve marathon werd het enorm druk in de stad. Zo druk zelfs dat de Koopgoot enige tijd afgesloten is geweest. Ronald Motta, PvdA gemeenteraadslid wilde weten of de verkeersmarinier wel ingeschakeld was. Burgemeester Opstelten gaf toe dat er dingen mis waren gegaan en zal alles meenemen in een grote evaluatie aan het einde van dit jaar.