Gemeente Zeist

25-09-2008: Vaststelling beleidsplan brandweer Zeist Laatst gewijzigd: 25 september 2008
25 september 2008

Vakmanschap en Samenlevinggericht pijlers van Brandweer Zeist

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft op 11 september 2007 het meerjaren beleidsplan 2007-2010 van Brandweer Zeist vastgesteld. Hierin zijn de beleidspijlers van de brandweer vastgelegd. Voor de komende jaren zijn dat Vakmanschap en Samenlevinggericht.

Vakmanschap

Brandweer Zeist heeft als missie dat zij de burger zich veilig wil laten voelen door mensen, dieren en goederen te beschermen tegen brand, ongevallen en andere calamiteiten. Deze bescherming kan zij alleen bieden als zij daartoe adequaat is uitgerust. Dat wil zeggen dat zij over voldoende kennis van omgevingsfactoren en over voldoende vakinhoudelijke kennis moet beschikken. Daarnaast moet zij beschikken over voldoende vaardigheden en competenties om slagvaardig te kunnen optreden en deskundig advies te kunnen geven. Dit alles is samen te vatten in het begrip vakmanschap. Aandachtspunten zijn o.a. het borgen van de kwaliteit van de brandweer, samenwerking binnen de regio, verbetering opkomsttijden (m.n. in Den Dolder) en toezicht en handhaving met betrekking tot brandveiligheid.

Samenlevinggericht

Daarnaast wil Brandweer Zeist meer samenlevinggericht zijn om zo het veiligheidsbewustzijn en de zelfredzaamheid van burgers te bevorderen. Daarom zal de brandweer actief de samenleving benaderen om enerzijds een beeld te krijgen van de verwachtingen en wensen die daar leven en anderzijds duidelijk te communiceren welk veiligheidsniveau zij de samenleving wel en niet kan bieden en wat de samenleving zelf kan doen om samen met de brandweer het veiligheidsniveau naar een hoger plan te trekken. Een van de activiteiten die in het kader van Samenlevinggericht plaatsvinden is de open dag van Brandweer Zeist op 27 september 2008. Andere activiteiten zijn onder andere publicaties ter voorlichting van de burgers van Zeist, BHV-cursus voor Vmbo-leerlingen, rookmeldercampagne, brandpreventieweek en cursussen zelfredzaamheid.