Gemeente Zeist

19-09-2008: aftrap onderzoek fietsbalans2
Laatst gewijzigd: 25 september 2008
19 september 2008

Aftrap onderzoek Fietsbalans-2

Op woensdag 24 september om 10.30 uur geeft wethouder Joke Leenders de aftrap voor het onderzoek van Fietsbalans-2 op gemeentehuis aan het Rond 1. Zij zal op een van de hightech meetfietsen stappen en daarmee het onderzoek in gang zetten. Een afgevaardigde van het landelijk bureau van de Fietsersbond komt uitleg geven over het doel en het onderzoek van Fietsbalans-2. De meetfietsen en auto met speciale apparatuur zijn aanwezig voor demonstratie.

Van 2000 tot 2004 fietsten onderzoekers van de Fietsersbond in totaal 10.000 km op speciaal ontwikkelde meetfietsen voorzien van computerapparatuur, microfoon en camera om het fietsklimaat in 125 gemeenten in kaart te brengen. Najaar 2006 is de Fietsersbond gestart met het vervolgonderzoek Fietsbalans-2. Zeist is een van de gemeenten die zich hiervoor hebben aangemeld. Zij vindt het belangrijk te weten of zij met het fietsactieplan op de goede weg is en het fietsklimaat in de gemeente sinds het eerste onderzoek in 2002 is verbeterd.

Oude en nieuwe onderzoeksaspecten

In Fietsbalans-2 worden gemeenten weer beoordeeld op de tien aspecten uit het eerste onderzoek zodat kan worden bekeken welke vooruitgang er geboekt is. Het onderzoek is uitgebreid met drie nieuwe aspecten: fietsparkeerbeleid, luchtkwaliteit en de gezondheidseffecten van het fietsgebruik. Op een veertigtal drukke locaties gaat de Fietsersbond beoordelen of je er veilig je fiets kan parkeren. Ook wordt gekeken naar de hoeveelheid ingeademde schadelijke ultra fijn stof in de auto en op de fiets. In de Fietsbalans-2 krijgt de gemeente tevens informatie over manieren om vanuit gezondheidsoogpunt burgers te stimuleren tot (vaker) fietsen.

Nog meer hightech

Voor het meten van de luchtkwaliteit is met subsidie van het ministerie van VROM speciale apparatuur ontwikkeld voor op de fiets en voor in de auto. Hiermee wordt onderzocht of er in de gemeente verschil is tussen de luchtkwaliteit in de auto en op de fiets. Hierbij wordt samengewerkt met het IRAS (Institute for Risk Assessment Sciences) van de Universiteit Utrecht. Verder zijn de hightech meetfietsen met de ervaringen uit de Fietsbalans-1 nog verder ontwikkeld en onder andere voorzien van GPS.

Fietsstad 2008

De laatste anderhalf jaar zijn al 25 gemeenten door de Fietsbalans-2 onderzoekers bezocht, dit jaar zijn dat 20 gemeenten. Elke gemeente ontvangt afzonderlijk een uitgebreid rapport en een set concrete aanbevelingen.

Op 29 oktober 2008 wordt voor de derde keer de titel Fietsstad uitgereikt. Eerder ontvingen Veenendaal (2000) en Groningen (2002) deze eretitel. In 2005 werden de gemeenten Amsterdam en Winterswijk gelauwerd voor hun inzet tegen diefstal.