PvdA Europees parlement


Vrijheid voor bloggers op internet

25 september 2008

De PvdA in het Europees Parlement heeft voorkomen dat de vrijheid van meningsuiting van bloggers op internet wordt beperkt. Het Europees Parlement stemde vandaag vóór veiligheid in de nieuwe media, maar tégen de registratie van bloggers. PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt: "Ik wil absoluut voorkomen dat weblogs aan banden worden gelegd."

Marianne Mikko, een Estse Europarlementariër en oud-journaliste maakte zich zorgen over de betrouwbaarheid van informatie via internet en stelde nieuwe regelgeving voor. Het werk van professionele journalisten en onderzoekers is gegarandeerd door bestaande regels over onpartijdigheid en bronvermelding en door ethische codes. Voor webloggers gelden deze regels niet. Om misbruik van anonimiteit te voorkomen werd registratie van webloggers voorgesteld zodat altijd duidelijk zou zijn wie wat heeft geschreven. Bij het verspreiden van schadelijke informatie op internet, zou de bron opgespoord kunnen worden.

De fractie van de sociaal-democraten in het Europees Parlement daarentegen heeft er op aangedrongen, samen met de liberale en de groene fracties, om elke zin die kan leiden tot een verplichting tot registratie van bloggers te schrappen. Een grote meerderheid stemde hiermee in. "De vrijheid van meningsuiting is gewaarborgd," aldus Bozkurt.

Bozkurt: "Ik ben het ermee eens dat de burger moet worden beschermd, ook op het internet. Het is terecht dat oproepen tot extremisme bestreden moeten kunnen worden Duidelijkheid over de herkomst van internetberichten is daarbij belangrijk. Maar met specifieke beperkende regels voor webloggers ga je als wetgever te ver, dan worden de rechten van burgers juist geschonden", stelt Bozkurt. "De vrijheid om je mening te uiten op je eigen weblog is een groot goed. Juist de grote verscheidenheid in uitingen op het internet geeft een goede weerspiegeling van de Europese samenleving en stimuleert discussie en meningsvorming."