Gemeente Urk

Wethouder Kramer start campagne tegen hondenpoep

Hondenpoep in de openbare ruimte is één van de belangrijkste ergernissen bij burgers. Daarom start de gemeente Urk op twee locatie een proef met de "Belloobak". Deze blauwe afvalbakken met rode zakjes zijn speciaal bestemd voor de ontlasting van honden die hun behoefte ´op straat´ hebben gedaan. Wethouder Kramer geeft aan De Akkers op dinsdag 30 september aanstaande symbolisch het startsein voor het gebruik van de Belloobak. De actie staat niet op zichzelf.

Voorlopig worden deze speciale afvalbakken op twee locaties geplaatst, namelijk de groenstrook langs de Ransuil en ten noorden van het Wilhelminapark aan De Akkers. Afhankelijk van het succes van de proef kunnen in de toekomst meer blauwe bakken binnen de gemeente Urk geplaatst worden. In de Belloobak zitten rode plastic zakjes waarmee hondenbezitters de uitwerpselen van hun viervoeter kunnen opruimen. Deze zakjes zijn biologisch afbreekbaar. Hondenbezitters kunnen de zakjes ook mee naar huis nemen of deponeren in een openbare afvalbak.

Gratis Grippy

Naast de proef met de Belloobakken ontvangen alle geregistreerde hondenbezitters binnenkort een grippy. Dit is een knijpschepje waarmee de hondenpoep begraven kan worden in de losse grond van een berm of tussen openbare struiken. De grippy is een handig hulpmiddel voor hondenbezitters die de poep liever niet met een plastic zakje willen oppakken. De grippy´s worden gratis verspreid.

Gezondheidrisico´s

Hondenpoep is niet alleen vies en onhygiënisch, maar het vormt ook een risico voor de gezondheid. Spelende kinderen zitten regelmatig met hun vingers aan hun mond. Als zij in aanraking komen met hondenpoep, kunnen zij besmet raken met de hondenspoelworm. Een infectie met deze spoelworm kan leiden tot griepachtige klachten en in ernstige gevallen tot hersenvlies- of oogontsteking.

Sociale verplichting

De gemeente Urk is van mening dat het een sociale verplichting is van hondenbezitters om de uitwerpselen van hun hond op te ruimen. Burgers moeten elkaar kunnen aanspreken op het niet nakomen van deze opruimplicht. Iedereen die een hond uitlaat moet standaard plastic zakjes of een schepje meenemen. Op het niet nakomen van de opruimplicht staat een boete van 50 euro.