Gemeente Venray


25 september 2008

Geen buitenlandse werknemers op Mob-complex

Plannen huisvesting buitenlandse werknemers op Mob-complex Ysselsteyn van de baan

De gemeente Venray ziet af van de plannen om het Mob-complex in Ysselsteyn aan te kopen voor de huisvesting van buitenlandse werknemers. Dat heeft het college van B en W deze week besloten. Met de verruiming van de regels door de Provincie Limburg eerder dit jaar, vervalt de noodzaak voor grootschalige huisvesting op het Mob-complex.

Het besluit van het college om af te zien van het Mob-complex valt samen met het vaststellen van nieuw gemeentelijk beleid voor de huisvesting van buitenlandse werknemers. De huisvesting van werknemers uit de zogenaamde MOE-landen (Midden- en Oost-Europa) in deze regio was de laatste jaren problematisch. Zo werden onder andere veel medewerkers slecht of zelfs illegaal gehuisvest. De gemeente kon echter moeilijk handhaven vanwege het ontbreken van alternatieve huisvesting. Het nieuwe beleidsplan moet nu een einde maken aan deze situatie.

Tijdens een door de gemeente geïnitieerde werkconferentie op 18 juli dit jaar werden verschillende oplossingen besproken. Aan de werkconferentie namen álle partijen deel die betrokken zijn bij dit huisvestingsprobleem, zoals uitzendorganisaties en werkgevers. Maar ook huisvesters, vertegenwoordigers van dorps- en wijkraden en de Venrayse politiek namen deel aan de werkconferentie. Het doel van de bijeenkomst was het uitwisselen van kennis en ervaring om zo tot een oplossingsrichting te komen voor Venray. De uitkomsten zijn nu verwerkt in het nieuwe gemeentelijke beleid.

Als de raad in november met het voorstel instemt zal de huisvesting mogelijk worden in reguliere woningen, vrijkomende complexen, zoals vrijkomende agrarische bebouwing, kloosters, of kantoorpanden. Maar ook op campings en op agrarische bedrijven mogen mensen gehuisvest worden. Aan de huisvesting worden wel duidelijke randvoorwaarden gesteld. Zo moet op iedere locatie het beheer geregeld zijn, maar worden ook eisen gesteld aan het minimale woonoppervlak en moet er ruimte aanwezig zijn voor ontspanning. Verschillende bestaande situaties zullen nu binnen de regelgeving vallen en kunnen (met eventuele aanpassingen) gelegaliseerd worden.

Klik hier voor meer informatie over de huisvesting van buitenlandse werknemers.