Voedingcentrum


Helft vrouwen geeft geen borstvoeding in het openbaar

Borstvoeding is de beste voeding die een baby kan krijgen. Onderzoek leert dat borstvoeding geven in het openbaar niet zo vanzelfsprekend is. Uit een enquête onder 620 jonge moeders die het Voedingscentrum heeft gehouden, bleek dat maar iets meer dan de helft hun kind buitenshuis kan of wil voeden. Het Voedingscentrum werkt aan het wegnemen van drempels voor het (blijven) geven van borstvoeding en heeft daarom de actie âGeeft U het Startsignaal?â gericht op gemeenten gelanceerd.

Uit de enquête blijkt dat slechts 56 procent van de vrouwen haar kind wel eens buitenshuis borstvoeding geeft. Dit voornamelijk in horecagelegenheden, winkels met horeca, consultatiebureaus of de speeltuin. De belangrijkste eis die vrouwen aan die ruimtes buitenshuis stellen, is dat ze rookvrij en schoon zijn, en dat het personeel er geen punt van maakt.

Voeden in alle gemeenten

Voor gemeenten is het heel gemakkelijk om aan moeders duidelijk te maken waar ze hun kind kunnen voeden. Bijvoorbeeld door te zorgen dat het beeldmerk âVoeden kan hierâ van het Voedingscentrum komt te hangen in openbare gebouwen zoals zwembaden, winkels, bibliotheken en horeca-instellingen. Het Voedingscentrum heeft gemeenten hierop attent gemaakt met de actie âGeeft u het startsignaal?â. Koploper is tot dusver de gemeente Rotterdam; naast een aantal horecalocaties zijn onder andere ook de hoofdbibliotheek van Rotterdam, een aantal zwembaden en enkele Centra voor Jeugd en Gezin duidelijk te herkennen als âborstvoedingsvriendelijkâ. De Rotterdamse wethouder Jantine Kriens van Volksgezondheid vindt het belangrijk dat moeders hun kinderen ook in openbare gelegenheden borstvoeding kunnen geven. âWij werken er hard aan om onze stad gezonder te maken en dit past daar goed in.â De actie âGeeft u het startsignaal?â loopt nog: volgend jaar hoopt het Voedingscentrum de meest borstvoedingsvriendelijke gemeente te kunnen uitroepen.

Borstvoeding=gezond

Borstvoeding zorgt voor een gezonde groei en ontwikkeling en is goed voor de gezondheid van kind en moeder. Baby's profiteren optimaal van de gezonde effecten van moedermelk als ze minimaal zes maanden borstvoeding krijgen. In Nederland begint 80% van de moeders met volledig borstvoeding, maar na zes maanden is dit gedaald naar 20%. Het Voedingscentrum vindt het belangrijk dat meer moeders hun baby langer de borst kunnen geven. In het nieuwe nummer van BV Borstvoeding, dat deze week verschijnt tijdens de Wereld Borstvoedingsweek, wordt ook uitgebreid aandacht geschonken aan voeden in het openbaar. Het blad is hier online te bekijken.