CDA

Ria Oomen: Grensoverschrijdende gezondheidszorg: een stap in de goede richting

Tijdens het debat over grensoverschrijdende gezondheidszorg vandaag in het Europees Parlement heeft Ria Oomen-Ruijten haar tevredenheid uitgesproken over de nieuwe richtlijn.

Als de burger vraagt: 'wat heb ik aan Europa', dan is de grensoverschrijdende zorg een van de beste voorbeelden. Europese burgers hebben zelf het recht op zorg in het buitenland afgedwongen bij het Europees Hof van Justitie. Tegen verzekeraars en nationale overheden in hebben ze het recht op adequate en tijdige behandeling over de grens gekregen dat nu in deze nieuwe richtlijn wordt vastgelegd. Een overwinning voor de Europese burgers. Toch ziet Oomen een aantal punten voor verbetering vooral voor de grensoverschrijdende zorg in de grensregio's.

De richtlijn heeft nu als focus de patientenmobiliteit. Vroegere concepten van de wetstekst, die niet op toestemming van de lidstaten konden rekenen, hadden daarnaast de kwaliteit en toegankelijkheid van de gezondheidszorg als bestanddeel. We moeten oppassen dat met het weglaten hiervan de samenwerking van instellingen over de grens niet in gevaar komt. Mooie initiatieven als die van het Klinikum in Aken met het universiteitsziekenhuis in Maastricht, die efficiënt de kostbare kennis en apparatuur bundelen om topzorg te leveren voor de euregio, moeten uitgebreid worden.

Ook vroeg Oomen-Ruijten de Eurocommmissaris om het initiatief van Limburg om proefregio te worden voor de grensoverschrijdende zorg te honoreren.

Verder vindt zij dat er aparte aandacht gegeven moet worden aan de inbreng van patientenorganisaties bij het bepalen van het beleid. Uitgangspunt is dat de patient centraal staat, maar tot nu toe stond hij daar in de weg. Bij het vormgeven van de nationale coordinatiepunten moet in de wetgeving ook de actieve rol van de patientenorganisaties vastgelegd worden.

---