Ingezonden persbericht


Utrecht, 25 september 2008

GroenLinks laakt uitlatingen VVD over Arabische les

UTRECHT - Tweede-Kamerlid Naïma Azough (GroenLinks) heeft zich dinsdag tijdens een ramadanmaaltijd in Utrecht scherp verzet tegen het voorstel van VVD-Tweede-Kamerlid Halbe Zijlstra om korting op lessen Arabische te verbieden. Azough: ,,Arabisch en Turks zijn belangrijke wereldtalen. Het is juist hartstikke goed dat jongeren en ouderen in Utrecht dat leren."

In Utrecht kunnen mensen met een U-Pas al vele jaren korting krijgen op allerlei culturele- en sportactiviteiten. Allochtone vrouwen kunnen ook korting krijgen op de eerste twee lessen van een cursus Arabisch. Dat laatste is Tweede-Kamerlid Zijlstra (VVD) een doorn in het oog. Hij noemt deze korting 'verkwisting van overheidsgeld' en heeft minister Vogelaar van Wijken en Integratie op het matje geroepen over de kwestie. Zijn partijgenoot in de gemeenteraad, Eveline Schell, heeft schriftelijke vragen gesteld aan het gemeentebestuur van Utrecht. ,,De cultuurkorting wordt voor zestig procent gesubsidieerd door de gemeente", verklaart Schell haar kritische houding. De VVD vindt dat 'het enige dat de overheid moet doen, is mensen Nederlands bijbrengen'.

Tweede-Kamerlid Naïma Azough (GroenLinks) is de opmerkingen van de VVD in het verkeerde keelgat geschoten. Volgens haar tornt de VVD aan de keuzevrijheid van burgers. ,,Natuurlijk is het belangrijk dat mensen Nederlands leren en spreken. Dat vindt iedereen. Maar inwoners van Utrecht hebben daarnaast óók de vrijheid om te kunnen kiezen wat voor cursussen zij in hun vrije tijd willen volgen. Arabisch en Turks zijn belangrijke wereldtalen en het is juist hartstikke goed dat jongeren en ouderen in Utrecht dat leren. Het zou zelfs nog beter zijn als leerlingen ook op school die talen zouden kunnen volgen," vindt Azough.

Volgens de Utrechtse welzijnsinstelling Cumulus wordt de cursus Arabisch bewust aangeboden. ,,Veel Marokkaanse vrouwen komen van het platteland en zijn analfabeet. Ook Arabisch leren is voor hen belangrijk om aan een baan te komen", zegt coördinator Ayse Nazli in de Telegraaf. Nederlandse les is bovendien nog altijd goedkoper dan Arabisch. "Tien euro voor tien lessen Nederlands, tegenover vijftien euro voor tien lessen Arabisch," aldus Nazli.

Ook de Utrechtse fractievoorzitter Marry Mos (GroenLinks) keert zich tegen de hetze tegen Arabische les. ,,De U-Pas is niet bedoeld om mensen de Nederlandse taal bij te brengen, maar om mensen te laten meedoen in de samenleving. De Volksuniversiteit in Utrecht biedt zeventien verschillende talen aan. Het is zeer verbazingwekkend dat de VVD alleen Arabisch uit het talenpakket wil halen. Dat is niet bepaald liberaal. GroenLinks vindt het juist belangrijk dat mensen met een laag inkomen goedkoop gebruik kunnen maken van sociaal-culturele -en sportvoorzieningen en wij staan daarbij keihard voor de individuele keuzevrijheid van onze inwoners. Als de VVD zich oprecht zorgen maakt over het aantal mensen dat het Nederlands niet goed beheerst, dan moeten we het daarover hebben," aldus Mos. ,,Daar hebben we andere instrumenten voor dan het simpelweg wegmoffelen van de Arabische taal." Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Marry Mos op 06 18680097

---- --