Senternovem


25-09-2008 | Presentaties IPC-Penvoerdersbijeenkomst september 2008 beschikbaar

Op donderdagmiddag 25 september heeft een IPC-penvoerdersbijeenkomst plaatsgevonden in Rijswijk. Ruim 80 (potentiële) penvoerders en andere geïnteresseerden waren bij deze bijeenkomst aanwezig. U kunt hier het verslag lezen en de presentaties die zijn gehouden downloaden.

Het eerste gedeelte van de middag stond in het teken van een toekomstige verfijning van de IPC-regeling. Sinds de start van de regeling in 2007 hebben zowel SenterNovem en penvoerders veel ervaring opgedaan. Geconcludeerd kan worden dat de IPC-regeling een succesvolle regeling is waarbij de penvoerder een belangrijke rol heeft, zowel bij het begeleiden van ondernemers als bij het stimuleren van samenwerking. De opgedane ervaring aan beide zijden heeft tevens een aantal aandachtspunten in beeld gebracht. De komst van een nieuw wettelijk kader voor Innovatieregelingen biedt gelegenheid tot een verfijning van de IPC-regeling.

Hoe stimuleer je samenwerking?
Vervolgens werd er ingegaan op de rol van de penvoerder bij het aanvragen van een IPC en het begeleiden van een IPC-project. Een penvoerder deelde zijn ervaringen en in drie parallelle sessies werd er vervolgens ingegaan op het belang van een goede aanpak, inzoomend op het creëren van collectieven, het stimuleren van samenwerking en het type begeleiding van ondernemers.

Internationale kansen
Na de lunch stond de middag in het teken van internationaal samenwerken en internationale mogelijkheden voor IPC-penvoerders. Ook hier deelde een penvoerder zijn ervaringen. Gedurende de middag was er gelegenheid voor het stellen van vragen en werd er gediscussieerd over de uitvoering van de regeling, met name op het gebied van het beperkt beschikbare budget.

Dowload hieronder alle presentaties bij programma-onderdelen:
* Welkom en opening
* IPC-regeling: verfijning IPC; van pilot naar basisinstrument voor het MKB

* Van pre-IPC naar IPC met Industrial Design Centre [Dhr. Grimberg, Industrial Design Centre]

* Wat kan het OCNL betekenen voor het MKB? [Mevr. Groenland, Octrooicentrum Nederland]

* ondersteuning vanuit EG-Liason [Dhr. Dubbeld, SenterNovem-EGLiaison]

* met IPC transnationaal onderzoek doen: Wereld van Papier [Dhr. Hooimeijer, Kenniscentrum Papier & Karton]

Meer informatie? Neem gerust contact op met het IPC-team: ipcconcept@senternovem.nl of (070) 373 55 97.