Gemeente Zevenaar


25-09-2008: Meerjarenprogrammabegroting 2009 2012 gemeente Zevenaar: we gaan veel realiseren, maar er blijven wensen

De gemeente Zevenaar gaat in de periode 2009 - 2012 een aantal belangrijke projecten op de rails zetten. Omdat nog niet voor alle wensen middelen beschikbaar zijn, ziet de gemeente zich genoodzaakt voorlopig een paar projecten te parkeren. Dat is de strekking van de Meerjarenprogrammabegroting 2009 - 2012 die de gemeente presenteert.

De Meerjarenprogrammabegroting 2009 - 2012 sluit met een voordelig saldo van EUR 325.000 in 2009, teruglopend tot EUR 4.000 in 2012. De financiële situatie van onze gemeente is op dit moment redelijk. Het blijvend scherp ramen en het nemen van aanvaardbare risico's waarmee vorig jaar een start is gemaakt, heeft zijn vruchten afgeworpen. Maar om aan het hoge ambitieniveau van de gemeente gevolg te geven, blijft het de komende jaren nodig om kritisch naar inkomsten en uitgaven te kijken.

Prinsjesdag

Kort na Prinsjesdag heeft de minister van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties aan de gemeenten laten weten dat de uitkering die ze elk jaar van het rijk ontvangen in de jaren 2009 tot en met 2012 hoger zal zijn dan waarmee tot nu toe rekening is gehouden. Ook de gemeente Zevenaar ontvangt daardoor meer dan waarmee in de begroting werd gerekend. Het gaat hierbij om bedragen van rond de één miljoen euro per jaar. Burgemeester en wethouders doen een voorstel aan de gemeenteraad om dit geld onder meer te gebruiken voor de bouw van een zogenaamde brede school in de nieuwe wijk Groot Holthuizen. Een brede school is een gebouw waarin behalve een school, ook een sportvoorziening en ruimte voor kinderdagopvang en buitenschoolse opvang zijn ondergebracht.

De begroting.
Hieronder worden een aantal elementen uit de begroting 2009 - 2012 opgesomd. Het gaat hierbij om voorstellen die burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad voorleggen.

Facelift bedrijventerrein Zuidspoor
Bedrijventerrein Zuidspoor is aan een opknapbeurt toe. De bedrijven missen een duidelijke entree, kampen met parkeerproblemen en bij een flinke regenbui ook met wateroverlast. Daarnaast worden nu niet alle wegen op het terrein efficiënt benut. Om deze punten aan te pakken is er een plan van aanpak in de maak. Begin 2009 start de gemeente met de uitvoering ervan. De bedrijven zorgen zelf voor een betere uitstraling van de panden.

Herinrichting wijk Schaapsdrift

De wijk Schaapsdrift is in de jaren 60/70 van de vorige eeuw ontworpen met de auto als uitgangspunt en weinig aandacht voor groen en speelruimte. Om tot een meer evenwichtige inrichting van de openbare ruimte te komen, gaat de gemeente samen met de wijkbewoners kijken hoe het beter kan. De verbetering zal vooral worden gerealiseerd door de openbare ruimte zo in te richten dat het groen beter uit de verf komt en kinderen meer ruimte krijgen om te spelen. Doel van deze inspanningen is de leefbaarheid in de buurt te vergroten en te voorkomen dat de wijk aan kwaliteit inboet. In de begroting 2009 is EUR 370.000 gereserveerd om dit project op te starten.

Experiment LED-verlichting

De gemeente gaat op een aantal plaatsen binnen de gemeentegrenzen kapotte armaturen in de openbare verlichting vervangen door LED-verlichting. LED-lampen zijn energiezuiniger en minder belastend voor het milieu dan de lampen die er nu inzitten. Het is een experiment om te zien of LED-verlichting een goed alternatief is voor de huidige openbare verlichting, met name wat betreft de gelijkmatigheid van de verlichting en de lichtopbrengst.

Ruim 800 woningen erbij in 2009

In 2009 komen er in Zevenaar, Giesbeek, Angerlo en Oud-Zevenaar ruim 800 woningen bij, het gaat hier om zowel huur- als koopwoningen. Meer dan de helft hiervan is bedoeld voor starters. Ook komen er nieuwe zorgwoningen voor senioren in Giesbeek en Angerlo. Behalve woningbouw worden in de nieuwe wijk Groot Holthuizen ook andere voorzieningen, bijvoorbeeld voor onderwijs en kinderopvang gerealiseerd. Verder wordt er hard gewerkt aan de voorbereidingen voor woningen die na 2009 worden opgeleverd. Ook hiervan is een substantieel deel bedoeld voor starters.

Monumentenzorg
`Ik mag geen spijker meer in de muur slaan' en `ik wist niet dat mijn pand een monument is'. Enkele voorbeelden uit de alledaagse praktijk waaruit blijkt dat niet iedereen op de hoogte is van het gevoerde monumentenbeleid. Vandaar dat de gemeente werk gaat maken van een grotere betrokkenheid onderling tussen monumentenzorg en monumenteigenaren. Ook de Nationale Monumentendag past in het beleid. Geïnteresseerden zijn die dag in contact gebracht met de vele mooie monumenten die Zevenaar rijk is.

Vervangende nieuwbouw VMBO Vestersbos

De huisvesting van de VMBO-afdeling van het Liemers College aan het Vestersbos is gedateerd. Daarom wordt er in 2009 een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van nieuwbouw. Voordeel van een eventuele nieuwbouw is de mogelijkheid om in te spelen op de laatste ontwikkelingen binnen het beroepsgerichte onderwijs. Bovendien kan met nieuwbouw makkelijker aansluiting gezocht worden bij het MBO en het bedrijfsleven.

Liemers Museum

In 2009 moet de gemeente een besluit nemen over de huisvesting van het Liemers Museum. Hiertoe zal regelmatig overleg plaatsvinden met alle betrokken partijen. De uiteindelijke plannen zullen aan de andere Liemerse gemeenten worden voorgelegd.

Buurtbemiddeling

In 2009 begint de gemeente met buurtbemiddeling om te voorkomen dat kleine irritaties of conflicten in de buurt escaleren. Hiervoor trekt de gemeente een coördinator aan en leidt ze vrijwilligers op. Doel van het initiatief is meer woonplezier, bij de wijk en bij elkaar betrokken inwoners en een gevoel van veiligheid onder de buurtbewoners.

Maatschappelijke stages

Leerlingen die vanaf het schooljaar 2007 / 2008 in het voortgezet onderwijs instromen moeten op een bepaald moment in hun opleiding een maatschappelijke stage gaan volgen. Bijkomend voordeel van deze stages is dat ze een positieve impuls geven aan het vrijwilligerswerk. De gemeenten kunnen bestaande lokale netwerken gebruiken en stagiairs en vrijwilligers in contact brengen met maatschappelijke organisaties. De gemeente Zevenaar zal hiertoe een makelaarsfunctie opzetten.

Inkomensondersteuning

In het jaar 2009 zal het gemeentelijke minimabeleid in het teken staan van het verder verbeteren van de financiële en maatschappelijke positie van mensen met een laag inkomen. Extra aandacht zal uitgaan naar de kinderen uit deze groep. Doel is om meer kinderen uit dergelijke gezinnen te laten deelnemen aan sport, cultuur of andere activiteiten. Want alle kinderen moeten de kans krijgen om hun talenten te ontplooien.
In het kader van het terugdringen van het niet-gebruik van inkomensondersteunende voorzieningen onderneemt de gemeente actie op het verstrekken van informatie over deze gemeentelijke voorzieningen. Om dit te bereiken wordt een formulierenbrigade ingezet. Een formulierenbrigade helpt mensen met een laag inkomen bij het aanvragen van voorzieningen en regelingen.

Huisvesting gemeentelijke organisatie

Het huidige gemeentehuis voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Voor het uitvoeren van een goede dienstverlening, voor voldoende werkplekken voor de ambtelijke organisatie die ook Arbo-technisch verantwoord zijn, voor de uitstraling van Zevenaar als centrum van de Liemers en voor de opvang van de groei van de bevolking is een investering in de huisvesting noodzakelijk. Inmiddels heeft de gemeenteraad uitgesproken dat het gemeentehuis definitief op het Raadhuisplein gevestigd blijft.
De gemeenteraad heeft gevraagd om een viertal opties verder uit te werken:


1. sloop van het bestaande gebouw, gevolgd door een totale nieuwbouw;
2. sloop van de oudbouw, gevolgd door nieuwbouw en een renovatie van het nieuwe deel;

3. uitgebreide renovatie van het gehele bestaande gebouw
4. aanpassing van het bestaande gebouw ten aanzien van brandveiligheid en arbeidsomstandigheden.
De gemeenteraad heeft eerder een lichte voorkeur voor optie 3 uitgesproken; in de huidige begroting is rekening gehouden met de kosten van deze optie: EUR 16,5 miljoen.

Belastingen

In dezelfde vergadering waarin de gemeenteraad de begroting voor de komende jaren behandelt, worden ook de tarieven voor de belastingen en rechten voor het jaar 2009 vastgesteld. De tarieven van de meeste belastingen, zoals de onroerende-zaakbelastingen (O.Z.B.) en de hondenbelasting, worden uitsluitend met het inflatiepercentage van 3,5 % verhoogd. De afvalstoffenheffing gaat in 2009 opnieuw omlaag, omdat sprake is van een gunstige exploitatie van de afvalinzameling en
-verwerking. Het rioolafvoerrecht daarentegen gaat iets meer dan het inflatiepercentage omhoog, omdat hiermee de kosten van grote investeringen voor de vervanging van de bestaande rioleringen moeten worden gedekt.

Inzage
De meerjarenbegroting ligt vanaf maandag 29 september 2008 ter inzage op leestafel in de Burgerstraat van het gemeentehuis. Deze kan daar tijdens openingstijden door iedereen worden ingezien.

Vergaderingen

Op 7, 8 en 9 oktober komt de meerjarenprogrammabegroting aan de orde in de commissievergaderingen. Deze vergaderingen beginnen om 19.30 uur en zijn openbaar. Iedereen is welkom en mag mondeling zijn visie op het stuk naar voren brengen.

Op 29 oktober vindt de bespreking in de raadsvergadering plaats. De vergadering begint om 14.00 uur en is openbaar. Inspreken is dan niet meer mogelijk.