Ingezonden persbericht

Landwerk laat megastal zien in veldsymposium

Tijdschrift Landwerk houdt op 25 september samen met onderzoeksinstituut Alterra het Veldsymposium Megastallen. Met een bus rijden de deelnemers naar een drietal bestaande megastallen en de beoogde locatie van het Nieuw Gemengd Bedrijf in Grubbenvorst. Daarna volgt een debat over de wenselijkheid van megastallen in het landelijk gebied.

In Nederland is momenteel veel beroering over plannen voor megastallen, ook wel varkensflats genoemd. Naast de discussie over ethiek, dierenwelzijn, volksgezondheid en milieu, maken veel mensen zich zorgen om de aantasting van het landschap.
Grote megastallen horen niet thuis op het Nederlandse platteland, wordt wel gezegd.
Weten we eigenlijk wel wat een megastal is? De discussie wordt veelal gevoerd vanuit emoties, die worden gevoed door aannames. Landwerk en Alterra laten bestuurders, ambtenaren en gebruikers en inrichters van het landelijk gebied tijdens een Veldsymposium zien wat een megastal is en hoe deze zich manifesteert in het landschap.

Dit veldsymposium bestaat uit een bezoek aan een aantal megastallen in de Vredepeel. Onder begeleiding van deskundigen gaan wij kijken naar de landschappelijke inpassing van deze bedrijven. Ook bezoeken we de locatie in Grubbenvorst waar het controversiële Nieuw Gemengd Bedrijf zal verrijzen.

Na de laatste bezichtiging volgt in Venlo een debat over de wenselijkheid van megastallen met o.a. Wouter van Eck (Milieudefensie), Leon Litjens (Wethouder Horst aan de Maas), Thijs Coppus (SP fractievoorzitter Provinciale Staten Limburg) en Peter Smeets (Alterra).

Meer informatie en aanmelding: www.landwerk.nl

Dit debat wordt georganiseerd door Landwerk, tijdschrift voor de inrichting van het landelijk gebied, in samenwerking met Alterra