Cognos introduceert nieuwe versie van TM1 voor Financial Performance Management
Verbeterde IBM Cognos TM1 9.4 biedt zowel grote als middelgrote organisaties ongekend realtime inzicht in complexe financiële gegevens

Amsterdam, 25 september 2008 - Cognos, een IBM-organisatie (NYSE: IBM) en wereldwijd leider in Business Intelligence en Performance Management, kondigt vandaag de beschikbaarheid aan van IBM Cognos TM1 9.4, een verbeterde versie van zijn Performance Management-oplossing voor grote en middelgrote organisaties.

De nieuwe versie van IBM Cognos TM1 9.4 biedt uitgebreide functionaliteit voor intuïtieve analyse, hogere niveaus van compliance- en softwarestandaardisatie en integratie met IBM Cognos 8 BI. Cognos TM1 is gebaseerd op een gepatenteerde, 64-bit, in-memory multidimensionale OLAP-server. De oplossing geeft gebruikers realtime inzicht in de impact van hun Financial Performance Management-activiteiten, zoals plannen, budgetteren, prognosticeren en consolideren.

Met behulp van de krachtige TM1 analyseprocessor maakt IBM Cognos TM1 9.4 het mogelijk financiële, operationele en transactiegegevens, evenals andere grote hoeveelheden bedrijfsdata, op strategisch niveau te analyseren en gebruikers hoogwaardige overzichten van bedrijfskritische informatie te bieden. Op basis daarvan zijn ze in staat analyses vanuit alle mogelijke invalshoeken uit te voeren en eenvoudig trends te signaleren die helpen de processen voor budgettering, planning, rapportage en voorspelling en de uitkomsten daarvan te optimaliseren. TM1 9.4 biedt ook uitgebreide beheerfunctionaliteit en sterk verbeterde mogelijkheden voor Excel- en webgebruikers en werkt samen met Vista en Office 2007.

"We hebben IBM Cognos TM1 snel kunnen implementeren om de processen voor budgettering en interne financiële rapportage van onze restaurants in goede banen te leiden. De mogelijkheid om de budgetten van al onze 265 bedrijfsrestaurants aan te passen aan veranderde aannames en binnen enkele minuten in plaats van enkele uren de geconsolideerde overzichten te kunnen bekijken, was een groot voordeel", zegt Jole Franke, Director of Finance van Checker Drive-in Restaurants. "Onze managers in het veld ontvangen nu na afloop van een periode veel sneller hun financiële rapporten. Hierdoor kunnen ze hun activiteiten snel aanpassen, op het moment dat dit nog impact heeft op de huidige periode. Momenteel zijn we ons rapportageproces aan het omzetten van Key Indicator naar IBM Cognos TM1 9.4."

Eén van de belangrijkste nieuwe functies van TM1 is 'Active Forms', waarmee intensieve en eindgebruikers beschikken over een aantal nieuwe of verbeterde mogelijkheden. Voorbeelden hiervan zijn: rapporten met asymmetrische drilldown; op parameters gebaseerde rijdefinitie; intuïtieve vormgeving van rapporten met behulp van stijlen, dezelfde gebruikerservaring bij thick en thin clients; en nulonderdrukking op de server zodat eindgebruikers sneller resultaten te zien krijgen. Deze functies zijn waardevol in een volledig interactieve omgeving, die innoveert vanuit TM1's historische sterkte in het maken van op Excel gebaseerde applicaties.

Andere vernieuwingen in TM1 9.4 zijn onder meer:
* Toepasbaar op het web: nieuwe functionaliteit maakt het mogelijk om onderhoudsvrije rapportage- en invoersjablonen te maken die zowel in Excel- als in webomgevingen werken. IBM Cognos TM1 Executive Viewer maakt nu gebruik van XML voor het definiëren en afbeelden van weergaves. Dit maakt het eenvoudig om routines voor het onderhoud en de implementatie van programma's te maken.
* SOX-compliance: Twee nieuwe functies zorgen voor een betere aansluiting op GRC (governance, risk en compliance)-regelgeving gerelateerd aan Sarbanes-Oxley . Een nieuwe logboekfunctie legt alle onderhoudsactiviteiten rond structuur- of metadata vast om zo uitgebreide controle mogelijk te maken. De IBM Cognos TM1 audit log houdt bij wie uw metadata aanpast en wanneer dit gebeurt. Bijvoorbeeld als er elementen aan een dimensie worden toegevoegd, de ouders van elementen worden veranderd, openbare subsets worden toegevoegd of verwijderd, of wijzigingen aan uw bedrijfsregels of -processen worden doorgevoerd.
* Wereldwijde ondersteuning - TM1 9.4 biedt volledige ondersteuning van Unicode en van reeksen langer dan de eerdere limiet van 255 karakters. Ook zijn twee nieuwe talen geïntroduceerd: vereenvoudigd Chinees en Japans.

"Zakelijke gebruikers en managers van grote en middelgrote organisaties moeten complexe data in realtime kunnen volgen en hiervan gebruik kunnen maken al naar gelang hun doelstellingen", zegt Doug Barton, Vice President Product Marketing, Cognos. "De laatste versie van IBM Cognos TM1 wapent deze gebruikers met zeer krachtige en bruikbare data, waarmee ze de prestaties in de hele organisatie helpen verbeteren."

Voor middelgrote organisaties is een versie met alle functionaliteit van de TM1 9.4-oplossing beschikbaar. Deze IBM Cognos TM1 MidMarket Edition is een kosteneffectief alternatief voor spreadsheets en biedt één betaalbare, webgebaseerde oplossing met allerlei nieuwe mogelijkheden voor informatieanalyse, -presentatie en -rapportage. De installatie vergt minimale IT-ondersteuning en verlaagt de druk op de overbelaste IT-afdeling. Eindgebruikers kunnen zelf de Performance Management-oplossing ontwikkelen, zonder technische vaardigheden. De IBM Cognos TM1 MidMarket Edition biedt ook rolgebaseerde beveiliging en een duidelijk controlespoor, als basis voor rekenschap en nauwkeurigheid binnen de organisatie.

Cognos biedt middelgrote organisaties Financial en Performance Management-oplossingen die helpen belangrijke financiële processen te structureren en automatiseren - van plannen, budgetteren en prognosticeren tot consolideren, rapporteren en analyseren. De Cognos mid-market oplossingen stroomlijnen het verzamelen, aggregeren en analyseren van informatie, zodat kleine en middelgrote bedrijven meer aandacht kunnen besteden aan de sturing en expansie van hun bedrijf. Ga voor meer informatie over de Cognos mid-market oplossingen naar http://www.cognos.com/products/tm1/cognos-tm1-midmarket-edition.html

Beschikbaarheid
Er zijn bètatesten uitgevoerd met IBM Cognos TM1 9.4 bij verschillende klanten, onder meer Blue Mountain Ski Resort en Checkers Drive-In Restaurants. De software is vanaf nu beschikbaar via Cognos of zijn partnernetwerk. TM1 9.4 is, net als alle oplossingen van Cognos, sterk geënt op zelfservice. Hierdoor zijn bedrijfsanalisten in staat de Performance Management-oplossing zelf te realiseren en aan te passen aan veranderende bedrijfsbehoeften, zonder intensieve IT-ondersteuning. Ga voor meer informatie over TM1 9.4 naar http://www.cognos.com/products/tm1/

Noot voor de pers:

Over Cognos, an IBM Company
Cognos, een IBM-organisatie, is wereldwijd marktleider in oplossingen voor Business Intelligence en Performance Management. Het levert toonaangevende Business Intelligence en Enterprise Planning software evenals de bijbehorende diensten. Organisaties kunnen hiermee hun financiële en operationele prestaties beter plannen, begrijpen en beheren. Cognos is in januari 2008 overgenomen door IBM.