GroenLinks in de Europese Unie
Eerste slag voor groenere auto's in Europa gewonnen

Brussel, 25 september 2008 - De Europese auto-industrie zal de komende jaren het vergroenen van nieuwe auto's in een hogere versnelling moeten zetten. Het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie blijft gehandhaafd. Dat is de teneur van de stemming in de milieucommissie van het Europees Parlement vandaag. GroenLinks-europarlementariƫr Kathalijne Buitenweg is tevreden.

De stemming bepaalt dat nieuwe auto's vanaf 2012 maximaal 130 gram CO2 per km mogen uitstoten. Het Europese gemiddelde ligt nu op 158 gram CO2 per km. Vanaf 2020 zou die norm op maximaal 95 gram CO2 per km komen.

Het autoverkeer in de EU is volgens het European Environment Agency goed voor 14 % van de totale CO2-uitstoot en levert daarmee een forse en stijgende bijdrage aan het klimaatprobleem. "Wil Europa zijn klimaatdoelstellingen gaan halen, dan moeten ook het personenverkeer en de transportsector minder brandstof gaan verbruiken", zegt Buitenweg.

De Groenen in het Europees Parlement hebben gepleit voor 120 gram CO2 per km voor 2012, omdat volgens berekeningen dat het minimum is om lucht in steden schoner te maken. Helaas was daar geen meerderheid voor.

Buitenweg hoopt toch dat het hele Europarlement de uitspraak van de milieucommissie straks overneemt in oktober. "Eerder werd er in de industriecommissie gepleit voor 130 gram CO2 per kilometer voor 2016. Deze uitslag zou helemaal desastreus zijn. Het leek er even op dat het compromis dat de socialistische rapporteur Sacconi met de sociaal-democraten en de christen-democraten bereikte, erg gekleurd werd door de Duitse auto-industrie en de metaalvakbonden. Gelukkig voerde dit geluid niet de boventoon tijdens de stemming."

In het aangenomen rapport staat verder dat fabrikanten die vanaf 2012 de doelstelling niet halen, een jaarlijks oplopende boete moeten betalen. Vanaf 2015 zal die boete 95 euro bedragen per gram CO2 dat teveel wordt uitstoten per auto. Dat bedrag is gebaseerd op de impactstudie van de Europese Commissie die aangaf dat een boete van 95 euro het minimum is om fabrikanten aan te zetten tot het behalen van de doelstellingen.

Noot voor de pers:
Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
www.groenlinks.nl/europa