Zorgen voor een lekker geurtje in de wagen is niet gevaarlijk In zijn oktobernummer raadt het tijdschrift Test-Gezondheid het gebruik van luchtverfrissers in de auto af. Toch kunnen deze producten de gebruikers een stuk "welbehagen" bezorgen. Op gezondheidsvlak is het zo dat het interieur van een auto allesbehalve een afgesloten ruimte is, want de binnenlucht wordt er constant ververst. De geurstoffen stagneren niet en zo bestaat er geen gevaar dat concentratieniveaus gehaald worden die mogelijk gezondheidsproblemen kunnen opleveren. Besluit: de consument kan deze producten zonder enig risico gebruiken en genieten van de lekker geurende lucht.

Producten die veilig zijn in het gebruik

De industrie hanteert modellen1 die de luchtstroom in voertuigen reproduceren. Op basis van deze modellen1 voeren de producenten strenge wetenschappelijke veiligheidsevaluaties uit om zeker te zijn, enerzijds, dat de producten geen risico vormen voor de gezondheid van de gebruikers wanneer ze volgens de aanwijzingen gebruikt worden, en anderzijds, dat zij voldoen aan alle veiligheidsnormen zoals die door de Europese Unie en de Wereld Gezondheidsorganisatie opgelegd worden. Vanzelfsprekend moeten gevoelige personen zoals jonge kinderen en mensen met parfumallergieën de nodige voorzorg nemen bij blootstelling aan deze producten.

De industrie gaat verder dan wat de reglementering voorschrijft

Op de "Lente van het Leefmilieu", die georganiseerd werd door Minister Magnette, verantwoordelijk voor duurzame ontwikkeling, heeft DETIC de Belgische overheid voorgesteld om, onder toezicht van de overheid, werk te maken van een programma tot verantwoord beheer van luchtverfrissers. Het "Air Fresheners Stewardship Programme" betreft etikettering (onder meer vermelding van potentiële allergenen en van de samenstelling), veiligheid, concept (een op speelgoed lijkend ontwerp is verboden) en informatie naar de consument over luchtverfrissers. Het wil promotie voeren voor verantwoordelijke communicatie naar de consument en pleit voor de invoering van technische normen die specifiek voor luchtverfrissers gelden. Inzake informatie schrijft het voorts de naleving voor van de Europese verordening 648/2004/EG betreffende detergentia, alhoewel deze niet op luchtverfrissers van toepassing is.

Een ruimte met permanente luchtverversing

Het interieur van een auto is een ruimte waar de lucht voortdurend ververst wordt. Goede ventilatie in de auto is heel belangrijk en het is dan ook af te raden om de ventilatie gedurende lange tijd uit te schakelen (na het doorrijden van tunnels bijvoorbeeld). Luchtstroommodellen1 worden ook gebruikt bij de ontwikkeling van luchtverfrissers voor auto's. Het merendeel van deze producten werkt in verbinding met het ventilatiesysteem. De voor de formulering ervan gebruikte ingrediënten worden specifiek in die zin gekozen. Hoge concentraties in de omgevingslucht zijn niet nodig aangezien de geurbestanddelen door de mens waargenomen kunnen worden bij heel lage concentraties, die een stuk onder de uiterste blootstellingswaarden liggen.

Aangenaam en heilzaam geurwelzijn

Luchtverfrissers kunnen een goede hygiëne nooit vervangen. Toch is het bekend dat geuren de geestesgesteldheid en het welzijn beïnvloeden en dat geurhinder een negatieve psychologische impact kan hebben
2. Wat is dan ook natuurlijker dan mensen die zich een aangename geuromgeving scheppen om onaangename geurtjes weg te werken of gewoon om zichzelf een plezier te doen? Een aangenaam geurende omgeving heeft een positieve invloed op het comfort en een heilzame uitwerking op stress.

Conclusies


* Luchtverfrissers voor auto's zijn ontworpen voor specifiek gebruik in de wagen. Bij gebruik volgens de gebruiksaanwijzing en met de nodige gebruiksvoorzorgen vormen zij geen enkel risico voor de gezondheid van de gebruikers.

* Het gebruik van luchtverfrissers is heilzaam aangezien deze producten het gevoel van comfort kunnen versterken en een positieve invloed kunnen hebben tegen stress.

Noot voor de pers:
Contact:
Mevrouw Françoise Van Tiggelen
Secretaris-Generaal, 02 238 97 65
fvantiggelen@essenscia.be

Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology (2008) 18, 312-325
"Air change rates of motor vehicles and in-vehicle pollutant concentrations from second hand smoke"
WAYNE OTT, NEIL KLEPEIS AND PAUL SWITZER - Stanford University, Stanford, California, USA
2, "Pourquoi sommes-nous gêné par les odeurs ? Le rôle de quelques facteurs psychosociaux"
Air Pur N°73, 2007 - B. Bonnefoy, Université Paris 10

DETIC | essenscia is de Belgisch-Luxemburgse vereniging van producenten en verdelers van zepen, cosmetica, detergenten, onderhoudsproducten, hygiëne- en toiletartikelen, lijmen, aanverwante producten en materieel.

DETIC | essenscia
Diamant Building * Auguste Reyerslaan 80 Boulevard Auguste Reyers
* B - Brussel 1030 Bruxelles
Tel. 02 238 98 66 * e-mail: detic@essenscia.be * www.detic.be * TVA/BTW BE-0417.656.462