Magnetische resonantiebeeldvorming voortaan ook in Brusselse Kliniek Sint-Jan Brussel- Sinds kort is de dienst radiologie van de Brussels Kliniek Sint-Jan uitgerust met een MRI-toestel (Magnetic Resonance Imaging) van de nieuwste generatie of toestel voor magnetische resonantiebeeldvorming. Na een testfase is de MRI van de Kliniek Sint-Jan nu helemaal operationeel. De beeldvormingtechniek MRI maakt geen gebruik van ioniserende straling, maar van sterke magneetvelden en radiogolven. Dat biedt tal van voordelen voor de patiënten. De uitstekende beeldkwaliteit stelt de radioloog in staat moeilijk opspoorbare letsels in een vroeg stadium zichtbaar te maken en dus ook sneller te behandelen.
Bij MRI wordt met behulp van een sterke magneet en radiogolven bepaalde signalen in het lichaam opgewekt. Die worden door een antenne opgevangen Een computer verwerkt de signalen tot een afbeelding van het onderzochte lichaamsdeel. Hieruit kunnen eventuele afwijkingen worden afgeleid. "Door het feit dat geen gebruik wordt gemaakt van ioniserende stralen biedt MRI uitgebreide onderzoeksmogelijkheden, legt radioloog en diensthoofd Dr. Lambrechts uit. "Onze MRI beschikt over een magneet van 1,5 tesla en wordt vooral gebruikt voor dagdagelijkse klinische toepassingen. De belangrijkste zijn de diagnose van hersenziekten en tumoren. MRI speelt ook een belangrijke rol in het onderzoek naar neurologische aandoeningen, zoals schedelonderzoek. Functionele MRI-onderzoeken zoals mapping bij een neurochirurgische ingreep maken een beter lokalisatie van het letsel mogelijk", aldus nog Dr. Lambrechts

Verder is MRI ook aangewezen voor onderzoek van de wervels, meer bepaald van het ruggenmerg. MRI laat ook toe bepaalde onderzoeken te doen naar foetusanomalieën of acute abdomen bij zwangere vrouwen. Ook voor onderzoek naar musculoskeletale aandoeningen (MAS) zoals spier- en gewrichtspijnen in schouder, elleboog, pols, hand, vinger, knie, voet en hiel is MRI aangewezen. Voor cardiologische toepassingen kan de MRI ook worden ingeschakeld maar voorlopig beschikt Kliniek Sint-Jan nog niet over de software om dergelijke onderzoeken te realiseren. Toch is het toestel al uitgerust met de meest performante gradiënten die dit type van onderzoeken op termijn mogelijk maakt.

Bij het toestel werd ook een extra applicatie aangekocht die diffusiegewogen MRI mogelijk maakt. Op die manier kunnen beelden verkregen worden die nagenoeg over dezelfde kwaliteit beschikken als PET-scanbeelden. Tot slot kan het aangekochte toestel ook Total body scans maken waarmee onder andere hart- en vaatziekten en tumoren in een vroeg stadium snel opgespoord kunnen worden.

Noot voor de pers: