Landschap Noord-Holland

Castricum, 25 september 2008

Werk aan de winkel in de Abdijtuin in Egmond-Binnen

Dit najaar start Landschap Noord-Holland met het opknappen van de Abdijtuin rond de Sint-Adelbertabdij en het naastgelegen kerkhof aan de Kloosterweg. Door achterstallig onderhoud en de iepziekte is de beplanting in slechte staat of nagenoeg verdwenen. Met subsidie en de onmisbare inzet van vrijwilligers kunnen beide locaties nu gelukkig worden opgeknapt.

De Sint-Adelbertabdij in Egmond-Binnen vervult al eeuwen een belangrijke religieuze rol in onze provincie. Naast het markante gebouw vormt de beplanting rond de Abdij een belangrijk onderdeel van de uitstraling van deze plek. De windsingels zorgen voor de nodige privacy gecombineerd met schuil- en broedgelegenheid voor vogels en kleine zoogdieren. Ook staan delen van de tuin in het teken van vlinders. Door het gebrek aan onderhoud van de afgelopen jaren is de beplanting te dicht geworden waardoor bomen en struiken elkaar verdrukken. Het naastgelegen kerkhof van de Protestantse kerk is vooral door de iepziekte ontdaan van haar waardevolle groene beplanting. De besloten sfeer is verdwenen en het terrein maakt een desolate indruk.

Dit was reden voor Landschap Noord-Holland om, ondersteund door het landelijke project 'Groene Kerkterreinen' van Landschapsbeheer Nederland, een herstelplan te schrijven om beide locaties op te knappen. Dit najaar zal met de uitvoering worden gestart. De beplanting zal worden gedund en gesnoeid en hier en daar worden bomen en struiken aangeplant. Het doel is het verbeteren van de zichtbaarheid en beleving van de waardevolle historische gebouwen en diens omgeving en het creëren van rust en ruimte voor mens en dier. Het uitvoeren van de werkzaamheden is een kostbare zaak. Zonder de inzet van vrijwilligers zou het klaren van deze klus onmogelijk zijn.

Meewerken in de Abdijtuin op 1 november?
Zaterdag 1 november wordt in héél Nederland tijdens de Landelijke Natuurwerkdag gewerkt op diverse plekken in de natuur, ook in de tuin van de Abdij in Egmond-Binnen! Onder deskundige leiding voeren vrijwilligers snoeiwerkzaamheden uit in de Abdijtuin. U kunt meedoen, er is nog plek voor ongeveer 20 enthousiaste vrijwilligers. Wanneer het u leuk lijkt om mee te werken, meldt u aan via de website www.natuurwerkdag.nl. of via a.schaafsma@landschapnoordholland.nl.

Voor meer informatie over de herstelwerkzaamheden kunt u contact opnemen met projectleider Arthur Schaafsma van Landschap Noord-Holland op nummer 0251-662252.
Het herstel van de Abdijtuin en het Kerkhof in Egmond-Binnen wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de provincie Noord-Holland.

Noot voor de pers:
Wilt u meer informatie over dit persbericht, neem dan contact op met projectleider Arthur Schaafsma van Landschap Noord-Holland op nummer 0251-662252.