Ingezonden persbericht

De Kunst op Papier Dagen voor de zevende keer in Haarlem

Dertien specialisten op het gebied van kunst op papier plus een kunstboekenantiquariaat nemen op 2, 3, 4 en 5 oktober aanstaande deel aan de zevende De Kunst op Papier Dagen in Het Pand in Haarlem, Frankestraat 31 t/m 39 in Haarlem

Uniek
Tekeningen, gouaches, etsen, aquarellen en pastels zijn ten opzichte van schilderijen stiefkindjes van de beeldende kunst. Toch zijn het unieke kunstwerken, in zekere zin unieker dan een schilderij, waar maanden aan gewerkt kan worden. Werk op papier is eenmalig en direct: inkt, waterverf, krijt haal je niet meer weg. Het moet meteen goed zijn, er valt niet of nauwelijks meer aan te veranderen. Het is de directe hand van de kunstenaar, van zijn of haar kunstenaarschap.

Misverstanden
Over werk op papier doen allerlei misverstanden de ronde: het mag niet worden opgehangen of het moet bewaard worden in laatjes van kastjes, ver weg van alle daglicht en niet te vergeten de verhalen over ijzervraat in papier die zorgt voor zich snel uitbreidende bruine plekken. Deze problemen behoren al lang tot het verleden. Kunst op papier kan rustig worden opgehangen, voorzien van beschermend glas en niet in het felle zonlicht, maar dat geldt ook voor schilderijen, meubelen en nog heel wat andere zaken. Dan de bruine vlekken: die ontstonden door ijzer in het (passe-partout) papier en afdekkarton. Dat ijzer zit hoofdzakelijk in het in de negentiende eeuw industrieel vervaardigde papier. Papierrestauratoren hebben nu fantastische middelen om die bruine vlekken weg te halen en te voorkomen.

Conclusie
Deze thematische beurs is van groot belang om het publiek het bijzondere van kunst op papier te laten zien. Het bijzondere heeft in deze context veel facetten. Bijzonder omdat het vaak eenmalig is, bijzonder gezien de nog lage prijzen, bijzonder vanwege de kwaliteit en bijzonder vanwege het brede aanbod, dat bestaat uit aquarellen, tekeningen, gouaches, pastels en nog meer. En ter vervolmaking is er ook kunst in beperkte oplage, als etsen en litho's.

Algemene informatie
De Kunst op Papier Dagen, Het Pand in Haarlem, Frankestraat 31 t/m 39, Haarlem. Openingstijden: donderdag 2 oktober van 16.00 tot 20.00 uur, vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 oktober van 11.00 tot 18.00 uur. Toegangsprijs: E 6,00 (incl. catalogus), kinderen onder de 12 jaar, mits onder begeleiding, gratis.
Bereikbaarheid: NS Station Haarlem op circa 15 minuten loopafstand. Bushalte: Verwulft/Gedempte Oudegracht op 5 minuten loopafstand. Parkeergarages: Kamp, Station, Houtplein en Damstraat op gemiddeld 10 minuten loopafstand.
----------------------------------