GroenLinks in de Europese Unie
Europarlementariër Joost Lagendijk bezoekt Kosovo

Brussel, 25 september 2008 - GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk is van 1 tot 4 oktober in Kosovo. Tijdens zijn bezoek wil Lagendijk informatie verzamelen voor zijn rapport, waarover het Europarlement eind dit jaar zal stemmen. Zo wil Lagendijk achterhalen wat de ontwikkelingen zijn rond de EU-missie EULEX.

Kosovo krijgt binnenkort ondersteuning van de EU-missie op de gebieden van justitie en politie. Deze ondersteuning moet de nieuwe onafhankelijke staat helpen met de opbouw van een goed functionerende maatschappij.

Aandachtspunten in het rapport en tijdens het bezoek zijn het functioneren van EULEX in relatie tot de Kosovaarse autoriteiten en de Verenigde Naties. Maar ook de aanwezigheid en effectiviteit van EULEX in Noord-Kosovo waar de Servische meerderheid sterk tegen de EU-missie is.

Tijdens zijn bezoek spreekt Lagendijk met onder andere Pieter Feith, de EU-gezant in Kosovo, verschillende Kosovaarse ministers en de Servische minister van Kosovo, Oliver Ivanovic. Ook zal hij de verdeelde stad Mitrovica bezichtigen.

Lagendijk is namens het Europees Parlement rapporteur voor de Kosovo-delegatie.

Noot voor de pers:

NB: Mocht je meer informatie willen over het programma, dan hoor ik het graag!

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
www.groenlinks.nl/europa