Gemeente Alkmaar

Alkmaar: Ambities YXIE binnen handbereik

Burgemeester en wethouders hebben deze week ingestemd met het uitgewerkte projectplan voor het nieuwe cultuurpodium YXIE aan het Doelenveld dat de gemeente Alkmaar ontwikkelt samen met Provadja Film en Podium en de stichting Lucebert. Het projectplan bevat een ontwerp van het gebouw, de financiële onderbouwing en geeft een beeld van de geplande culturele activiteiten die zullen plaatsvinden in het centrum. In oktober spreekt de commissie samenlevingszaken over het plan.

YXIE is een ambitieus plan waarin een aantal belangrijke doelen voor Alkmaar realiteit wordt. Niet alleen krijgt Alkmaar er een cultuurpodium en een filmhuis bij, ook wordt het verpauperde complex van de Sint Sebastiaansdoelen opgeknapt. Tegenover die hoge ambities staat echter wel een gedegen bedrijfsplan: "Zowel uit de second opinion, die is uitgevoerd op verzoek van de raad, als uit de verschillende haalbaarheidsstudies komt YXIE zeer positief uit de bus. Zo staat er niet alleen een ambitieus plan, maar in de ogen van het college ook een plan met goede kans van slagen", aldus wethouder Hans Meijer van Cultuur.

Fondsenwerving goed op stoom

"De fondsenwerving voor YXIE loopt boven verwachting goed", volgens de wethouder. "Het bedrag dat voor de bouw en start van het centrum nodig is, komt aardig in zicht nu ruim 10 miljoen van de benodigde 12 miljoen euro binnen is. Er zijn ook partijen die toegezegd hebben zeker te participeren maar nog niet hebben aangegeven tot welk bedrag." De potentie voor de geldwerving is nog niet uitgeput. Nu de plannen concreter worden is de verwachting dat met de huidige inspanning het benodigde bedrag kan worden gehaald.

Culturele invulling

Het bedrijfsplan voor YXIE belooft een breed aanbod van activiteiten voor jong en oud. Naast actuele 'arthouse' films, worden ook filmklassiekers, wereldcinema en jeugd- en kinderfilms geprogrammeerd. YXIE biedt daarnaast een podium voor kleinschalig theater, dans, jazz en poëzie. Het biedt speelmogelijkheden voor conservatoriumstudenten en amateur-musici en er kunnen 'specials' georganiseerd worden rondom een componist of instrument. YXIE biedt eveneens ruimte voor grote tentoonstellingen rond mogelijke thema's als Taal en Kunst, Oorlog, Vrede en Vrijheid (vanuit het schutterijverleden van het Doelengebouw) en het Stedelijk landschap. Tot slot wordt het volledige kunstenaarschap van Lucebert getoond. Hiertoe zal YXIE beschikken over een vaste Lucebertzaal met projectruimte en een studie- en ideeëncentrum.

Monumentale gevels behouden

In februari van dit jaar zijn vijf ontwerpen voor het nieuw te bouwen cultuurpodium gepresenteerd aan de omwonenden van het Doelenveld. Een jury heeft, met inachtneming van de bevindingen van de omwonenden, het ontwerp van Claus en Kaan architecten Amsterdam gekozen. Vervolgens kon de buurt tijdens een bijeenkomst haar opmerkingen, ideeën en suggesties ten aanzien van het ontwerp kenbaar maken aan de architect. Dinsdag 16 september is het nieuwe ontwerp aan de buurt getoond. In dit aangepaste ontwerp zijn de historische gevels van Doelenstraat 7 en 9 behouden gebleven. Daarmee is voldaan aan een aantal nadrukkelijke wensen van omwonenden. De oude schietbaan blijft zichtbaar in het ontwerp, blijft de oude boom achter het Doelenveld behouden en komt de entree van YXIE aan het Doelenveld aan een nieuw te ontwerpen binnenstadsplein.

Voor de invulling van het totale Doelenveld, waarvan YXIE onderdeel uitmaakt, is een nota van uitgangspunten geschreven.