Ingezonden persbericht

Straattheater van Franse dansgroepen tijdens Kunstmoment Diepenheim

Wie theater maakt op straat gebruikt in feite de hele wereld als toneel. Geen dak, geen muren, geen vierde wand ook. De band met het publiek is bovendien direct, er zit immers niks tussen.

Vanuit dit idee maken de Franse theatergroepen Tango Sumo en Compagnie Vendaval dansvoorstellingen. Alleen duurde het even voordat ze het van elkaar wisten. Dat kwam zo. Tango Sumo bestond uit alleen mannen. Niet dat zoiets niet kan, maar het mag wel even worden opgemerkt.

Op een festival voor muziek, straattheater en dans kwamen ze eens een dansgroep tegen die alleen uit vrouwen bestond. Toch even kijken. Puur vanuit professionele belangstelling, uiteraard. Het zag er goed uit, het dansen natuurlijk.

Op een volgend festival viel het de leden van de damesgroep, die overigens Compagnie Vendaval bleek te heten, dat er een mannendansgroep optrad die hun bekend voorkwam.

Weer een festival later vielen beide groepen elkaar op. Want hoe verschillend ook, ze maakten danstheater vanuit hetzelfde basisidee: op straat passeert van alles en het is spannend en fris om al die culturen en genres bijeen te brengen. De straat als smeltkroes van stijlen.

En toen was het een kwestie van chemie, nieuwsgierigheid en wat er verder zo bij komt kijken voordat het tot een gesprek kwam. Weer even later opperde iemand - op het bekende, lacherige, onbewaakte ogenblik - het idee om 'samen eens iets te doen'.

Grote namen in het internationale festivalcircuit. Diverse optredens achter de rug in heel Europa. Zo is het gekomen en zo treden beide groepen op vrijdag 24 en zaterdag 25 oktober ook op, tijdens Kunstmoment Diepenheim, wat van 16 t/m 26 oktober wordt gehouden. Plaats van de handeling is de rolschaatsbaan tegenover de basisschool, waar de muziektheatergroep Zic Zazou vorig jaar voor zo'n verrassend optreden zorgde.

Twee Franse dansgroepen, verschillend en ook weer niet. Eenheid in verscheidenheid.

Deze voorstelling wordt georganiseerd door de St. KUNSTen op Straat met financiële steun van de provincie Overijssel en de gemeente Hof van Twente.

Tijdstip 19.00 uur

Toegang ¤ 3,00 pp


Kaartverkoop v.a. 16 oktober tijdens Kunstmoment Diepenheim bij VVV Diepenheim en De Pol