Ingezonden persbericht

Utrecht, 25 september 2008

Forse investering in Noordse Park

UTRECHT - De gemeente trekt 1,1 miljoen euro uit voor een flinke opknapbeurt van het Noordse Park. Met het geld kunnen de plannen die buurtbewoners hebben bedacht voor het park gedeeltelijk worden uitgevoerd.

De Initiatiefgroep Noordse Park heeft eerder dit jaar zo'n duizend handtekeningen verzameld om de gemeenteraad op te roepen om geld te steken in het parkje in de oksel van de Oudenoord en de spoorlijn. De bewoners hadden eerder dit jaar een erg ambitieus plan gemaakt dat 6,6 miljoen euro zou kosten. Dat vonden de raadsleden een te groot bedrag.

De bewoners hebben daarom de meest dure onderdelen uit het plan geschrapt, zoals een nieuw gebouw voor dierenhuisvesting, buurtactiviteiten, een werkplaats, toiletten en horeca.

Met het bedrag dat nu vrijkomt voor het burgerinitiatief komt er onder meer een speeltuin voor verschillende leeftijdsgroepen en klimtoestellen speciaal voor meiden. Ook komt er een podium in het park voor theatervoorstellingen, een nieuwe ligweide en een omheind losloopgebied voor honden. Verder wordt het hekwerk onderaan de spoordijk hoger op het talud geplaatst, zodat een extra groenstrook ontstaat dat gaat dienen als wandelomloop. De bewoners hopen daarmee een aantrekkelijke wandelroute te creëren voor hondenbezitters, zodat de sociale controle in het park toeneemt. Nu is het park een rommelige plek waar mensen nauwelijks verblijven.

Het college wilde aanvankelijk slechts zes ton uittrekken voor het plan, maar door een voorstel van GroenLinks is daar vijf ton bijgekomen, zodat ook nieuwe straatlantaarns, prullenbakken en bankjes kunnen worden neergezet. Daarnaast wil GroenLinks dat de bewoners bij de uitvoering van de plannen betrokken blijven en dat zij daarover kunnen meebesluiten. De voorstellen van GroenLinks zijn door alle politieke partijen aangenomen.

Fractievoorzitter Marry Mos (GroenLinks) is tevreden over het extra geld en de participerende rol van de bewoners in het proces. ,,Door uitvoering van de plannen zal het Noordse Park veranderen van een schraal parkje in een parel voor de buurtbewoners. Het park wordt aantrekkelijk voor buurtbewoners die daar willen spelen, picknicken of de hond willen uitlaten."

Noot: voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Marry Mos op 06 18680097.

---- --