Gemeente Veenendaal

Disclaimer

Definitieve ontwerp uitbreiding gemeentehuis

Het definitieve ontwerp voor de uitbreiding van het gemeentehuis is gereed. De gemeenteraad bespreekt het ontwerp in de raadsvergadering van donderdag 25 september 2008. In dit definitieve ontwerp zijn enkele aanpassingen ten opzichte van het voorlopige ontwerp doorgevoerd.

Het bedrijfsrestaurant was in het voorlopige ontwerp gesitueerd op de begane grond. In het definitieve ontwerp blijft het bedrijfsrestaurant op zijn huidige plek op de derde verdieping van de bestaande gebouw. Omdat het restaurant niet verhuist, ontstaat er meer ruimte voor commerciële verhuur op de begane grond. Ook heeft de architect aanpassingen doorgevoerd in het gevelbeeld en de overkapping van het atrium. De buitengevel krijgt in het definitieve ontwerp minder glas. Daarnaast loopt de ingang van de parkeergarage onder het bestaande gebouw door. De ingang van de parkeergarage wordt gesitueerd aan de Raadhuisstraat. Verder komt op de eerste verdieping van de uitbreiding een vergadercentrum. De huidige vergaderruimtes bij de raadzaal komen daarmee te vervallen.

Beeldbepalend

De meest beeldbepalende aspecten van het ontwerp voor de uitbreiding van het gemeentehuis zijn de centralisatie van alle publieksfuncties in het atrium, bespreekruimtes voor vertrouwelijke gesprekken met burgers, grotere en betere wachtinrichting voor burgers, een informatiecentrum naast de ingang van het gemeentehuis, een nieuwe trouwzaal op de eerste verdieping van de uitbreiding en de verschuiving van de klokkentoren. In het gebouw komt verder kantoorruimte voor ambtenaren en ruimte voor commerciële partijen. De kantoorruimtes op de begane grond en eerste verdieping gaat de gemeente verhuren aan bedrijven die te maken hebben met het functioneren van de gemeentelijke overheid. Hier zouden kantoren kunnen komen van bijvoorbeeld het CWI of het UWV. De kantoren van de gemeente zijn gesitueerd op de tweede en derde verdieping. De huidige kantoren komen dan te vervallen (het Dienstenkantoor aan de J.G. Sandbrinkstraat en De Rozenbottel aan de Laan der Techniek).

Planning

Afhankelijk van de afgifte van de bouwvergunning start de bouw naar verwachting in maart 2009. De oplevering van de uitbreiding is gepland op eind 2010.