Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

EMBARGO TOT DONDERDAG 25 SEPTEMBER, 05:01 CET

Utrecht, 22 september 2008

Hulporganisaties: "Kwartet Midden-Oosten slaagt niet in haar missie"

Het Kwartet voor het Midden-Oosten (de Europese Unie, Rusland, de Verenigde Naties en de Verenigde Staten) is niet geslaagd in haar missie. In de afgelopen jaren heeft het Kwartet nauwelijks vooruitgang geboekt in het verbeteren van de leefomstandigheden van Palestijnen en het dichterbij brengen van een vreedzame oplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict. Dit staat in een rapport dat vandaag (25 september) wordt uitgebracht door een internationale coalitie van hulp- en mensenrechtenorganisaties, waaronder CARE, Worldvision Jerusalem en het Nederlandse United Civilians for Peace (UCP). UCP is een samenwerkingsverband van Oxfam Novib, Cordaid, ICCO en IKV Pax Christi dat zich inzet voor een rechtvaardige oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict volgens het internationale recht. Het rapport "The Middle East Quartet: A Progress Report" wordt gepubliceerd aan de vooravond van een cruciaal overleg tussen de leden van het Kwartet. Op vrijdag 26 september komen de leden in New York bijeen om te spreken over de toekomst van het vredesproces in het Midden-Oosten. In het rapport wordt de vooruitgang van het Kwartet gemeten op zes terreinen die van vitaal belang worden geacht voor de voortgang van het vredesproces. Op een aantal terreinen is succes geboekt, zoals het verkrijgen van toezeggingen van donoren en het importeren van brandstof naar de Gazastrook. Echter, het Kwartet is er niet in geslaagd verandering te bewerkstelligen op de gebieden waar dat het hardst nodig is.
. Nederzettingen: Het Kwartet is er niet in geslaagd de Israëlische autoriteiten verantwoordelijk te houden voor het uitbreiden van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever (inclusief Oost-Jeruzalem). Volgens het rapport heeft het Kwartet zich 18 keer uitgesproken over de nederzettingen, maar desondanks heeft de uitbreiding van nederzettingen een vlucht genomen. Dit heeft een grote invloed op het dagelijks leven van Palestijnen.
. Bewegingsvrijheid: De invloed van het kwartet op de bewegingsvrijheid van Palestijnen binnen hun eigen gebied is te verwaarlozen. Het aantal beperkingen (zoals checkpoints, de Muur en ontoegankelijke wegen) is gestegen van 561 in november 2007 naar 609 in juli 2008.
. Gaza: Ondanks de wapenstilstand in en rondom de Gazastrook is het kwartet er niet in geslaagd de humanitaire situatie in het gebied te verbeteren. 80% van de bevolking in Gaza blijft afhankelijk van hulp. De coalitie van zestien hulp- en mensenrechtenorganisaties die actief zijn in het gebied roept het Kwartet op om erop toe te zien dat alle partijen verantwoordelijk worden gehouden voor hun verplichtingen binnen het vredesproces, onder het internationale recht en volgens de mensenrechten. Daarnaast wordt het Kwartet opgeroepen in de VN-Veiligheidsraad een resolutie aan te nemen die benadrukt welke economische en humanitaire implicaties de uitbreiding van nederzettingen heeft voor de Palestijnen en het vredesproces. Ook wordt aanbevolen om met betrekking tot de beperking van de bewegingsvrijheid een aanpak te kiezen die zich richt op het hele scala van beperkingen, in plaats van op individuele obstakels. Tot slot wordt benadrukt dat het Kwartet zich in zou moeten zetten voor een snelle stopzetting van de blokkade van Gaza en de wapenstilstand tussen Israël en Hamas moet proberen te versterken. __________________________________________________________________________Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht