Raad van State


donderdag 25 september 2008
10.00 uur
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van het bestemmingsplan "Borneo, Sporenburg en Rietvelden" van de gemeente Amsterdam, stadsdeel Zeeburg. Het plan heeft betrekking op de schiereilanden Borneo en Sporenburg en het gebied de Rietlanden. Het plan maakt onder meer het gebouw "Fountainhead" aan de oever van de Ertskade in Amsterdam mogelijk. In het gebouw van zestig meter hoog worden onder meer appartementen, een bovengrondse parkeergarage en een basisschool gevestigd. Onder meer de Vereniging "Stop Fountainhead", die meerdere omwonenden vertegenwoordigt, zijn het niet eens met het plan en komen tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden onder meer dat het gebouw niet in de omgeving past en dat de gevolgen voor de luchtkwaliteit onvoldoende zijn onderzocht. Verder verzetten zij zich tegen de komst van de parkeergarage. Deze is volgens hen in strijd met het parkeerbeleid van het stadsdeel. Ook theaterclub Panama aan de Oostelijke Handelskade komt in beroep bij de Raad van State. Panama, dat ook een café-restaurant bevat, is het er niet mee eens dat er in het plan geen horeca meer in het gebied wordt toegestaan, waardoor Panama de activiteiten van het restaurant moet staken. (zaaknummer 200706908/1)
10.00 uur

Zitting over de aanwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Den Haag van een gebied waar tegen betaling van parkeergeld geparkeerd mag worden. Het gaat om de Brusselselaan tussen de westkant van de Mechelsestraat en de Doorniksestraat, in de wijk Belgisch Park in Den Haag. Een inwoner van Den Haag is het niet eens met de aanwijzing. Het college heeft zijn bezwaren echter niet inhoudelijk behandeld, omdat volgens haar tegen het instellen van betaald parkeren geen bezwaar kan worden gemaakt of beroep kan worden ingesteld. De inwoner is het daar niet mee eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een eerder beroep is in november 2007 door de rechtbank in Den Haag ongegrond verklaard. (zaaknummer 200800176/1)

10.45 uur

Zitting over de sluiting door de burgemeester van Rotterdam van coffeeshop "The President" in Rotterdam. Het gaat om een periode vanaf maart 2006 voor de duur van zes maanden. De burgemeester heeft de coffeeshop gesloten omdat de coffeeshop volgens hem aan een minderjarige softdrugs heeft verkocht. De exploitant van de coffeeshop is het niet eens met de sluiting. Hij vindt die onder meer onevenredig lang. De rechtbank van Rotterdam heeft een eerder beroep van de exploitant in december 2007 gegrond verklaard. Volgens de rechtbank had de burgemeester beter moeten motiveren waarom voor een sluitingsduur van zes maanden is gekozen. De burgemeester is het daar niet mee eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200800584/1)

11.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft verleend aan KWS Infra B.V. voor een asfaltmenginstallatie aan de Gewenten op industrieterrein "Borchwerf" in Roosendaal. Meerdere nabijgelegen bedrijven, waaronder Heijmans Wegenbouw B.V., zijn het niet eens met de vergunning en komen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor geur- en geluidsoverlast. Daarbij zijn zij bang voor een verslechtering van de luchtkwaliteit. De zitting gaat ook over de vergunning die het Waterschap Brabantse Delta op grond van de Wet verontreiniging oppervlaktewateren heeft verleend aan KWS voor het lozen van afvalwater afkomstig van de installatie. De omliggende bedrijven komen tegen die vergunning eveneens in beroep. (zaaknummers 200707693/1 en 200707723/1)