Gemeente Spijkenisse


Onderzoek naar ontsnapping stof bij Shell

24 september 2008

Situatie om 23.30 uur

De samenwerkende hulpdiensten onderzoeken de toedracht van een ontsnapping van een stof bij Shell. Hier is woensdagavond ergens tussen 20.30 en 21.00 uur een storing geweest, die een stof heeft doen neerdalen in de omgeving. Het verspreidingsgebied hiervan is een gedeelte van Geervliet en een gedeelte van Spijkenisse.

Bij de Shell zijn 6 klachten binnen gekomen rondom 21.30 uur van stank- en rookoverlast. De kleur van de stof is wit/grijs. Op dit moment zijn er geen klachten meer. Advies is om de stof te laten liggen.

Voorlopige metingen van de Shell wijzen uit dat het hier mogelijk om dezelfde stof gaat als anderhalf jaar (april 2007) geleden: Katalyst, een stof die voornamelijk uit zand bestaat. Dit is echter nog niet bevestigde informatie; hier wordt onderzoek naar gedaan door de DCMR.

Wanneer de stof bijvoorbeeld op auto's is neergekomen, kunnen de eigenaren contact met Shell opnemen. De huidige lekkage bij Shell is aanzienlijk minder dan anderhalf jaar terug. Ook zijn er beduidend minder klachten. Er zijn geen klachten mbt de gezondheid binnengekomen.

Er worden doorlopend tests en metingen gedaan in en in de omgeving van Shell in Spijkenisse en Geervliet.