Minister Bos krijgt 6,6 van eigen ambtenaren

25/09/2008 05:30

InOverheid.nl

Minister Bos krijgt 6,6 van ambtenaren

Ambtenaren vinden kabinet te voorzichtig

Belangrijke thema's worden niet aangepakt, het kabinet is te voorzichtig. Dat vindt 65 procent van de ambtenaren. Ook vindt meer dan de helft dat in de begroting te veel met cijfers is gegoocheld. Zo blijkt uit onderzoek onder ambtenaren van de website InOverheid.nl over de Miljoenennota. Ambtenaren geven een 6,4 als rapportcijfer voor de Rijksbegroting en een 6,6 voor het optreden van minister Bos rond Prinsjesdag.

Werkende mensen erop vooruit

Werkende mensen moeten er in koopkracht het meest op vooruit gaan, omdat zij de grootste bijdrage leveren aan de maatschappij. Zo stelt 43 procent van de ondervraagde ambtenaren. Dit standpunt ligt in de lijn van de Miljoenennota die het kabinet vorige week dinsdag op Prinsjesdag presenteerde. Eén op de vijf overheidsdienaren is van mening dat niemand er in deze tijd van economische tegenwind op vooruit zou moeten gaan en dat iedereen de broekriem moet aanhalen. 7 Procent vindt dat koopkrachtverbetering naar niet-werkenden moet gaan en 29 procent wil dat iedereen er evenveel op vooruit moet gaan.

Als ik minister Bos was

Als ambtenaren in de schoenen van minister Bos zouden staan, zou één op de drie minder geld besteden aan defensie en kiest 31 procent voor minder uitgaven aan ontwikkelingssamenwerking. Voor cultuur zou één op de tien respondenten minder geld uittrekken dan nu het geval is. Meer geld zou 29 procent van de ambtenaren uitgeven aan onderwijs, 18 procent kiest voor meer geld naar zorg en 17 procent zou meer geld reserveren om de staatsschuld te verlagen.

Meer ingrijpen door de overheid

'We moeten niet zo zeuren, het gaat goed met Nederland'. Een ruime meerderheid (61 procent) van de ondervraagden is het (helemaal) eens met deze stelling. Ambtenaren lijken vertrouwen te hebben in de maakbaarheid van de samenleving. Veel van de respondenten staan positief tegenover voorlichting en maatregelen die de invloed van de overheid vergroten.

Zo is bijna driekwart (73 procent) van de ambtenaren van mening dat verplichte opvoedingsondersteuning een goede maatregel is bij probleemjongeren; blijkt 66 procent van de ambtenaren voorstander van het verbieden van alcoholreclames op tv voor 21.00 uur; vindt meer dan 80 procent van de ambtenaren dat vrijwilligerswerk fiscaal aantrekkelijker moet worden, zodat mensen elkaar meer helpen; en is meer dan de helft voorstander van overheidsvoorlichting om bij burgers bewustzijn over duurzaam consumeren te vergroten.

Groene ambtenaren

Duurzaamheid en milieu staan sowieso hoog in het vaandel bij de respondenten. Ambtenaren willen dat het kabinet meer investeert in zonne-energie (90 procent (helemaal) eens) en meer in windmolens (78 procent (helemaal) eens). Daarnaast moet het kabinet meer onderzoek naar alternatieve energiebronnen financieren (93 procent (helemaal) eens) en zorgen dat Nederland voorop loopt op het gebied van duurzame energie (72 procent eens).





http://www.inoverheid.nl/