UMC Utrecht


Radioloog wint Henny C. Dirven prijs

Op donderdag 25 september ontvangt dr. Maurice van den Bosch in Utrecht de Henny C. Dirven prijs 2008 uit handen van de voorzitter van de BorstkankerVereniging Nederland, mw. drs. C.N. Hilgeman.

De heer van den Bosch ontvangt de prijs als aanmoediging voor zijn veelbelovend radiologisch onderzoek op het gebied van Magnetic Resonance Imaging (MRI) van de borst en MRI-geleide interventies, bij patiënten met borstkanker. Met de hulp van MRI kunnen mamatumoren in een steeds vroeger stadium worden ontdekt en kan het effect van (interventie) therapie worden beoordeeld. Hierdoor zal in de toekomst steeds minder vaak een grote chirurgische ingreep nodig zijn.

Dr. Van den Bosch
Dr. Van den Bosch is sinds kort als radioloog verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Met hulp van een KWF-subsidie heeft hij zich verder gespecialiseerd in de oncologische Interventie Radiologie. Als KWF-fellow is hij in 2008 werkzaam geweest in het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis.

Momenteel concentreert dr. Van den Bosch zich op een nieuwe technologie welke MRI-beeldvorming gebruikt bij het behandelen van kwaadaardige borsttumoren door middel van gefocusseerde ultrageluidsgolven (zogenaamde MRI-guided focused ultrasound). Dit is een nieuwe techniek waarmee het mogelijk is om tumoren weg te branden zonder dat een operatie nodig is.

Achtergrond Henny C. Dirven prijs
De Henny C. Dirven stichting heeft in 1993 een nationale prijs ingesteld voor veelbelovende onderzoekers op het gebied van borstkankeronderzoek. De prijs is vernoemd naar een patiënte die in 1989 is overleden aan de gevolgen van borstkanker.

De prijs bestaat uit een oorkonde, een beeldje van de naamgeefster en een geldbedrag van EUR5.000, -. Het is de bedoeling dat de onderzoeker de geldprijs investeert in de ontwikkeling van zijn onderzoek. Met de instelling van de prijs beogen zowel de stichting als de Borstkanker Vereniging Nederland de kwaliteit van onderzoek op het gebied van borstkanker te bevorderen.

Voor nadere informatie:
UMC Utrecht, In- en Externe Communicatie
Linda Minnen en Ilse van Wijk,
tel. 088 7557483 (buiten kantoortijden via 088 7555555) press@umcutrecht.nl
dinsdag 23 september 2008