Nieuwe profielen en toelatingseisen op www.studiekeuze123.nl

25/09/2008 09:00

Studiekeuze123

Hoge studieuitval door slechte oriëntatie

Havo-scholieren stromen in 2009 met nieuwe profielen in het hoger onderwijs in en vwo-scholieren vanaf 2010. De nieuwe profielen bestaan uit andere vakken dan de jaren daarvoor. De site www.studiekeuze123.nl biedt een handig overzicht van de nieuwe vooropleidingseisen van alle opleidingen in het hoger onderwijs. Handig bij het kiezen van een profiel of een vervolgopleiding. Daar kun je het beste tijdig mee beginnen want een op de drie studiestakers stopt vanwege een verkeerde studiekeuze, zo blijkt uit onderzoek dat het ministerie van OCW heeft laten uitvoeren door ResearchNed.

Wat kun je met je havo of vwo-profiel

Scholieren kunnen op www.studiekeuze123 zien tot welke hogeschool- of universitaire opleiding ze toegang hebben met een havo- of vwo-profiel en aanvullende vakken. Op de site staan de nieuwste toelatingseisen. Handig bij de keuze van een profiel of van een vervolgopleiding. Behalve het havo- of vwo-profiel kun je extra vakken als vooropleiding opgeven in de zoekfunctie. Als je niet het meest geschikte profiel hebt, geven deze extra vakken soms toch toegang tot een bepaalde opleiding. Veel technische opleidingen hebben bijvoorbeeld als toelatingseis het profiel Natuur en Techniek. Maar deze opleidingen zijn ook met andere profielen toegankelijk, mits de scholier wiskunde of natuurkunde in het pakket heeft. Naast de nieuwe profielen zijn ook de oude nu nog geldige profielen op www.studiekeuze123.nl te vinden.

Hoge studieuitval door slechte oriëntatie

Veel studenten stoppen tijdens het eerste jaar. Van de hogeschoolstudenten die in september 2006 met hun opleiding begonnen, viel 16,1 procent uit. Voor één op de drie studiestakers was een verkeerde studiekeuze een van de redenen, zo blijkt uit recent onderzoek van ResearchNed onder studiestakers. Van deze groep heeft 40 procent zich slecht georiënteerd. Van de WO-studenten in deze groep is slechts de helft naar een introductiedag geweest tegen 71% van de hele populatie. De nieuwste slaagpercentages per opleiding zijn te vinden op www.studiekeuze123.nl als keuzeciteria 'Percentage geslaagd na bachelor plus een jaar' en 'Percentage geslaagd tweedejaars, na bachelor plus een jaar'. Op www.studiekeuze123.nl kun je studies vergelijken op basis van de criteria die jij als aankomend student belangrijk vindt. Een keuze op basis van duidelijke, zelfgekozen argumenten leidt namelijk tot een betere keuze en minder spijt. Het gebruik van onafhankelijke bronnen ligt onder studerenden meer dan twee keer zo hoog als onder uitvallers vanwege een verkeerde studiekeuze (hbo 29% tegen 13%; wo 42% tegen 20%). Studiekeuze123 helpt studenten bewust te kiezen en goed na te denken over welke criteria voor hen belangrijk zijn. Ook open dagen en meeloopdagen vind je op www.studiekeuze123.nl.

www.studiekeuze123.nl

Op www.studiekeuze123.nl kun je meer dan 2500 erkende opleidingen met elkaar vergelijken op verschillende aspecten zoals de kwaliteit van het onderwijs, baankans, startsalaris en het oordeel van studenten die nu de opleiding volgen. Je kunt zelf bepalen welke criteria je belangrijk vindt en kijken welke studie het beste bij je past. Studiekeuze123.nl is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse instellingen voor hoger onderwijs (HBO-raad, VSNU, en PAEPON) en de studentenorganisaties LSVb en ISO, en is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW. SURFfoundation, de ICT-samenwerkingsorganisatie van het hoger onderwijs en onderzoek coördineert de uitvoering.