Socialistische Partij

College kijkt opnieuw naar regels zondagopening winkels

25-09-2008 * Het college van Burgemeester en Wethouders gaat bekijken of de regels voor zondagsopening van winkels moeten worden aangepast. Dit gebeurt nadat op verzoek van de SP en het CDA in de gemeenteraad gedebatteerd over de zondagopening van de Jumbo supermarkt in de Euroborg. De SP denkt dat deze zondagopenstelling ten koste gaat van het winkelaanbod in centrum van de stad en de wijken. Eerder stelde de SP als schriftelijke vragen over dit onderwerp.

Jumbo supermarkt in de EuroborgSP-raadslid Agnes Schlebusch: "Wij denken dat de zondagopenstelling van de Jumbo ten koste gaat van het winkelaanbod in de binnenstad en de stadswijken. Eigenlijk denken we dat niet alleen; we weten het wel zeker. Nu al is de opening een groot succes; voor de Jumbo wel te verstaan." Afgelopen zondag heeft de SP een steekproef gehouden onder bezoekers van de Jumbo, in een uur ondervroegen we aan 162 passanten; Daarvan kwamen 130 uit de stad. "Het kan dus niet anders dan dat gaat ten koste van de middenstand in het stadscentrum en de wijken."

Agnes SchlebuschHet college van Burgemeester en wethouders zegt over het huidig en toekomstig economisch beleid zegt te willen investeren 'in een sterke binnenstad via het stimuleren van detailhandel en toerisme en in sterke wijken via wijkwinkelcentra en kansrijk ondernemerschap in de wijken'. De stad zal dus straks extra moeten investeren in centrum en stadswijken om het tegen de concurrentie van Jumbo op te kunnen nemen. Schlebusch wilde van het college weten of zij op korte termijn actie gaat ondernemen om de regels zo aan te passen dat openstelling op zondag onmogelijk wordt gemaakt voor de Jumbo's en zijn gelijken.

Het college komt naar aanleiding van de vragen van de SP en het debat met nieuwe regels voor de zondagsopenstelling. Hoe die regels eruit komen te zien is nog niet duidelijk.