Ingezonden persbericht


SECURITY NEWSFLASH DOOR GRAHAM CLULEY, SOPHOS EXPERT

Valse Norton AntiVirus is in werkelijkheid een Trojan Horse

Hackers trachten de pc's te besmetten van Googlers die gratis antivirussoftware zoeken

Gorinchem, 25 september 2008 Sophos, de specialist in IT-beveiliging en controle, heeft de internetgebruikers gewaarschuwd voor het downloaden van namaak antivirusproducten, na de ontdekking van een kwaadaardig Trojan horse dat zich als een gratis exemplaar van Norton AntiVirus 2008 voordoet. Internetgebruikers die "gratis antivirussoftware" zoeken, krijgen advertenties te zien die hen naar een professioneel uitziende website leiden. De website beweert een gratis antivirusprogramma aan te bieden dat de gebruikers kunnen downloaden.

In werkelijkheid probeert de website bezoekende computergebruikers te verleiden om een Trojan horse te installeren, Troj/FakeAV-AD, dat vervolgens nepalarmen geeft en de gebruikers aanspoort om een "volledige versie" van de software te kopen.

Sophos verklaart dat na pornografie, gratis antivirussoftware één van de meest populaire topics moet zijn waarnaar mensen op zoek gaan op het internet. Deze advertenties zijn echter niet zonder gevaar. Er is een echt probleem met hackers die gebruik maken van betalende advertenties bij onderzoeksmotoren om meer verkeer te genereren naar hun websites en zodoende geld te verdienen aan nietsvermoedende internetgebruikers. Enerzijds is er het feit dat hackers misbruik maken van een bekend antivirusmerk, anderzijds zijn er tal van internetgebruikers die hier zullen intrappen en eindigen met een geïnfecteerde computer. Sophos adviseert internetgebruikers om bewust om te springen met zulke advertenties en deze met enig wantrouwen te evalueren.

Experts bij Sophos hebben een video geproduceerd dat het security issue voor internetgebruikers demonstreert. Deze video is beschikbaar via: http://www.viddler.com/explore/SophosLabs/videos/22/ (in hoge resolutie) of http://www.youtube.com/watch?v=oYyx_UoaZ7E (in lage resolutie).

Meer informatie hierover op de blog van Graham Cluley: http://www.sophos.com/blogs/gc/g/2008/09/23/free-norton-antivirus

Over Sophos

Sophos is wereldleider in IT security en controle. Sophos biedt bedrijven, onderwijsinstellingen en overheidsorganisaties een volledige bescherming en controle tegen bekende en onbekende malware, spyware, intrusions, ongewenste applicaties, spam, policy-misbruik en ongecontroleerde netwerktoegang (NAC of Network Access Control). De gebruiksvriendelijke, betrouwbaar ontwikkelde producten van Sophos beschermen meer dan 100 miljoen gebruikers in meer dan 150 landen. Met meer dan 20 jaar ervaring en een wereldwijd netwerk van centra die bedreigingen analyseren, is het bedrijf in staat snel te reageren op nieuwe bedreigingen en behaalt daarmee het hoogste niveau van klantentevredenheid binnen deze sector. Sophos is een internationaal bedrijf met hoofdzetel in Boston, MA, en Oxford, UK. Meer informatie is beschikbaar via www.sophosbenelux.com.

Voor meer informatie en/of een telefonische toelichting, gelieve contact op te nemen met:

Sophos Benelux
Marnix van Meer
Tel: +31 655700255
m.vanmeer(at)sophosbenelux.com

Creative Strategies
Elke De Ridder

Tel: +32 2 267 41 60
Ederidder(at)creative-strategies.be