Ingezonden persbericht


Persbericht

25 september 2008

Frisian Solar Challenge wint Europese prijs

De Frisian Solar Challenge heeft de European Solar Prize 2008 gewonnen in de categorie "Transport systemen met herbruikbare energie". Deze prijs wordt toegekend door EUROSOLAR, een internationale organisatie voor duurzame energie uit Bonn. De Friese zonnebootrace krijgt de prijs als erkenning voor 'deze in het oog springende vorm van promotie van duurzame energie'.

EUROSOLAR, the European Association for Renewable Energy, bestaat uit parlementariërs van zowel de Europese Unie als nationale parlementen. Daarnaast hebben wetenschappers, architecten, boeren, bedrijven, instituten, regionale en locale overheden zitting in EUROSOLAR. Doel van de stichting is herbruikbare energie wereldwijd promoten. De uitreiking van de award is op 3 december in Berlijn.

De Frisian Solar Challenge werd dit jaar gehouden van 22 tot 28 juni in de provincie Friesland. Bijna vijftig deelnemers uit onder andere Brazilië, Polen, Nederland en Groot-Brittannië streden in deze Formule 1-race voor zonneboten. Het evenement was een groot succes en wordt in 2010 opnieuw georganiseerd. Doel van de wedstrijd is het promoten van duurzame energie onder jongeren en het ontwikkelen van de techniek van varen op zonne-energie.

In 2006 werd de Frisian Solar Challenge voor het eerst georganiseerd. Naar aanleiding van die eerste editie kreeg de organisatie de prijs "innovatief teamplayer Energie Transitie 2007", welke was toegekend door verschillende Nederlandse politieke jongerenorganisaties. Zij zagen de zonnebootrace als een technologisch vernieuwend evenement.

EINDE PERSBERICHT