CDA Statenfractie Gelderland

Persbericht

Onteigening landbouwgrond voor natuur teruggedraaid

CDA dwingt tot breed gedragen gebiedsaanpak

Er ligt nog een flinke opgave als het gaat om de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Het College van Gedeputeerde Staten heeft het beeld opgeroepen dat, vanwege de opgelopen achterstand, grootschalig onteigening gaat plaats vinden op basis van de nieuwe Wet Ruimte Ordening (WRO). Het CDA heeft hiertegen stelling genomen. Tijdens de Provinciale Statenvergadering van woensdag 24 september zijn Gedeputeerde Staten het CDA tegemoet gekomen in haar kritiek.

Breed draagvlak noodzakelijk

De realisatie van de EHS blijft nu gestalte krijgen in de vorm van een breed gedragen gebiedsaanpak. Hierbij worden niet alleen natuurdoelen gerealiseerd, maar wordt tegelijkertijd gewerkt aan andere gebiedsdoelen zoals het versterken van de ruimtelijke structuur van de landbouw en de landgoederen. Het CDA wil er zeker van zijn, dat dit ook daadwerkelijk gebeurt en heeft GS daarom meegegeven alleen invulling te geven aan gebiedsplannen die draagvlak hebben bij de betreffende gebiedscommissies.

Vrijwilligheid blijft uitgangspunt

Het CDA hecht sterk aan de afspraak om de EHS te realiseren op basis van vrijwilligheid. Anderzijds hebben LTO en het Gelders Particulier Grondbezit laten weten, dat een gedragen gebiedsplan soms een onvermijdelijk stukje onteigening met zich meebrengt. Vandaar dat het CDA de gebiedscommissies nu enige vrijheid biedt om met een gebiedsplan te komen waarin een laatste en cruciaal stukje van de puzzel wordt ingevuld op basis van onteigening. Hieraan is een bovengrens meegegeven op grond waarvan voor slechts maximaal 5% van de te verwerven onteigening zou mogen plaats vinden. Dit zal dan gestalte moeten krijgen in de vorm van landinrichting op basis van een inrichtingsplan (conform artikel 17 van de WILG).

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Peter van Boheemen, CDA fractie Provinciale Staten Gelderland

Mobiel: 06-53427238

Email: p.van.boheemen@ps.gelderland.nl