European Union



Brussel, 25 september 2008

Het Europees Jaar van de interculturele dialoog: prijsuitreiking van de fotowedstrijd "Culturen in mijn straat"

De Europese Commissie heeft meer dan 2000 foto's ontvangen in het kader van de in maart gelanceerde fotowedstrijd over de ontmoeting en de vermenging van culturen. Dankzij deze wedstrijd konden alle inwoners van de EU onder de algemene titel "Culturen in mijn straat" hun visie geven over de interculturele dialoog. De jury heeft de winnaars geselecteerd en hun namen worden vandaag door Ján Figel', Europees commissaris voor Onderwijs, opleiding, cultuur en jeugdzaken, bekendgemaakt.

Commissaris Figel' zei aan de vooravond van de prijsuitreiking dat "de grote belangstelling in heel Europa bewijst dat de wedstrijd tot de verbeelding spreekt. De verschillende invalshoeken van waaruit de deelnemers de interculturele dialoog hebben geportretteerd, bevestigen de rijke culturele verscheidenheid van Europa en de sterke gemeenschappelijke waarden die Europa verenigen".

De internationale professionele jury die de drie winnaars heeft geselecteerd, bestond uit professor en fotograaf Chris Wainwright, filmregisseur en scenarioschrijver Radu Mihaileanu, fotojournalist Jay Ullal, schrijfster en fotografe Zsuzsanna Ardó en de fotografen Charles Fréger, Ahmet Polat en Arja Hyytiäinen. De vierde winnaar (de winnaar van de publieksprijs) is gekozen door het Europese publiek op de website van "Culturen in mijn straat". De winnaars krijgen als prijs professionele fotoapparatuur en reischeques naar Europese hoofdsteden ter waarde van in het totaal 15 000 euro.

De eerste prijs gaat naar Joseph Smith uit Malta voor zijn foto 'Village cobbler'. Een warboel van schoenen, gereedschappen, religieuze accessoires en Elvisposters vormt het decor voor ontmoetingen tussen een schoenmaker en de plaatselijke bevolking. "De winkel van Freddy is een plaats waar vrienden, de plaatselijke bevolking en soms zelfs een toerist elkaar ontmoeten. Ik was geïntrigeerd door de "culturele" visie van deze man: religieuze beelden staan er naast afbeeldingen van popsterren", zegt Smith. Volgens de voorzitter van de jury, de Britse fotograaf en hoogleraar Chris Wainwright, was de jury vooral onder de indruk van "de intimiteit, de semantische meergelaagdheid en de elegante sfeer en compositie" van de foto.

De tweede prijs gaat naar de Deen Nikolaj Lund voor zijn foto "Open Minds". Op de foto geven drie meisjes elkaar een knuffel op de Lille Torv in Århus bij het einde van een gesprek. De foto werd genomen naar aanleiding van het project "Borrow a person: and grow wiser". De derde prijs gaat naar Jérôme Clair uit Frankrijk voor zijn foto "Isolé du jeu". Volgens Clair legt de foto een "typisch tafereel in een café op het platteland vast. 'Truco' is een spel voor vier spelers. De vijfde persoon kan daarom alleen zwijgend en geïsoleerd toekijken".

De publieksprijs gaat naar de foto "Fairy Tales 1" van de Belg Simon Vansteenwinckel. Hij zag vier jonge meisjes op straat spelen. "Anna, Clara, Fatou en Marie zijn kinderen uit gemengde huwelijken. Maar het zijn vooral elfjes." Ook de jury was vol lof voor de foto: volgens de juryleden is het een heel dynamische foto die van veel waarnemingszin getuigt en het onderwerp actie, engagement en optimisme verleent.

De vier beste foto's en een shortlist van runners-up worden vandaag om 12.30 tijdens de prijsuitreiking in het Berlaymontgebouw (1e verdieping) bekendgemaakt. De bekroonde foto's en 21 foto's van de shortlist maken ook deel uit van een tentoonstelling die vandaag door commissaris Figel' wordt geopend. De foto's kunnen tot 31 oktober op het voorplein van het Berlaymontgebouw worden bezichtigd en reizen daarna Europa rond.

Nadere informatie vindt u op de volgende site:

www.dialogue2008.eu