European Union



Brussel, 25 september 2008

Miljoenen mensen bezoeken monumenten tijdens de door de EU gesteunde Open Monumentendagen 2008

Meer dan 30 000 sites en monumenten in 49 Europese landen zijn in september toegankelijk voor het publiek en verwacht wordt dat ongeveer 20 miljoen mensen de bezienswaardigheden zullen bezoeken. De Open Monumentendagen zijn tot een belangrijk evenement uitgegroeid dat gezamenlijk door de Raad van Europa en de Europese Commissie wordt gesteund.

Naar aanleiding van de Open Monumentendagen houdt Ján Figel', commissaris voor Onderwijs, opleiding, cultuur en jeugdzaken, vandaag een persconferentie met Gabriella Battaini-Dragoni, directeur-generaal Onderwijs, cultuur, erfgoed, jeugdzaken en sport bij de Raad van Europa. Doel is de aandacht op de Europese dimensie van de Open Monumentendagen te vestigen en met behulp van concrete voorbeelden aan te tonen hoe het culturele erfgoed op praktische wijze kan bijdragen aan het leven in multiculturele samenlevingen.

De persconferentie zal ook worden bijgewoond door de heer Guido Knops, directeur van de Koning Boudewijnstichting. Hij zal de 20e verjaardag van de Open Monumentendagen in België koppelen aan het eerste European Heritage Forum over "Heritage and Dialogue", dat op 23 en 24 oktober 2008 in Brussel plaatsvindt.

Drie concrete voorbeelden uit respectievelijk Estland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk:

* De heer Henry Kuningas van de afdeling Cultureel erfgoed van de stad Tallinn in Estland zal laten zien dat het regeneratieve gebruik van industrieel cultureel erfgoed in Europa steden aantrekkelijker voor kleine en middelgrote ondernemingen en gezinnen kan maken en de economische ontwikkeling en het welzijn van de inwoners ten goede kan komen;

* De heer Serge Grappin, educatief adviseur van het Maison du Patrimoine in Saint Romain (Frankrijk), zal aantonen hoe het cultureel erfgoed kan worden gebruikt om jonge misdadigers opnieuw in de samenleving te integreren door hun de kans te geven met hun oude omgeving te breken, zich in historische sites te verdiepen en nieuwe emoties te ontdekken;

* Mevrouw Judy Ling Wong CBE, FRSA, directeur van het Black Environment Network in het Verenigd Koninkrijk, zal een project voorstellen waarbij bijzondere aandacht aan culturele verscheidenheid en interculturele verbanden wordt geschonken en waarbij mensen van verschillende culturen worden betrokken.

Nadere informatie vindt u op de volgende site:

http://www.coe.int/t/dc/files/events/JEP/default_fr.asp

Achtergrond

De Raad van Europa heeft in 1991 met de steun van de Europese Unie het startsein voor de "Open Monumentendagen" (OMD) gegeven. Sindsdien heeft de Raad van Europa de verantwoordelijkheid voor de praktische organisatie van de Open Monumentendagen steeds voor een bepaalde periode aan een coördinatiebureau toevertrouwd: de Stichting Open Monumentendag (Nederland) van 1991 tot 1994, de Koning Boudewijnstichting (België) van 1994 tot 2000, het Centro Nacional de Cultura (Portugal) van 2001-2006 en nu Europa Nostra. Sinds 1999 zijn de Open Monumentendagen een gezamenlijk initiatief van de Raad van Europa en de Europese Unie.