Ingezonden persbericht


Talenten in fotodialoog: winnaars "Culturen bij mij in de straat" bekendgemaakt

Brussel, 25 september 2008

Ján Figel', Europees commissaris van onderwijs, beroepsopleiding, cultuur en jongeren maakt vandaag de winnaars bekend van de EU-fotowedstrijd "Culturen bij mij in de straat", die werd georganiseerd door de Europese Commissie als onderdeel van het Europees Jaar van de interculturele dialoog 2008. Meer dan tweeduizend inzendingen kwamen binnen naar aanleiding van de uitnodiging om het thema interculturele dialoog uit te beelden.

Voor de wedstrijd, die van start ging in maart van dit jaar, werd iedereen met een camera en de nodige nieuwsgierigheid uitgenodigd hun eigen visie in te sturen op de ontmoeting en vermenging van culturen op lokaal niveau. Alle inwoners van de EU werden aangemoedigd hun eigen idee uit te drukken van wat interculturele dialoog betekent in hun dagelijks leven, onder de genereuze titel "Culturen bij mij in de straat". De vier beste inzendingen en een shortlist van de overige prijswinnaars worden vandaag bekendgemaakt bij de prijsuitreiking, die plaatsvindt in het Berlaymont-gebouw in het hoofdkwartier van de Europese Commissie te Brussel. "De enorme interesse vanuit heel Europa toont aan dat deze wedstrijd tot de verbeelding sprak van Europese inwoners", zei commissaris Figel' aan de vooravond van de prijsuitreiking. "De vele verschillende manieren waarop de deelnemers de interculturele dialoog hebben uitgebeeld, onderstrepen zowel de rijke culturele diversiteit van Europa als de sterke gezamenlijke waarden die het verenigen."

Drie van de winnende inzendingen werden geselecteerd door een professionele jury en werden beoordeeld op hun creativiteit en originaliteit bij de verbeelding van het concept van "interculturele dialoog". Daarnaast werd gekeken naar technische merites, brede aantrekkingskracht en opvallende kwaliteit. Een vierde prijswinnaar werd door het Europese publiek via een online-stemming gekozen als publieksfavoriet. Alle winnaars ontvangen professionele fotoapparatuur en toelages voor reizen naar Europese hoofdsteden met een totale waarde van E15.000.

De eerste prijs gaat naar Joseph Smith uit Malta, voor zijn foto "Dorpsschoenmaker". Een allegaartje van schoenen, gereedschap, religieuze ornamenten en Elvis-posters vormen het drukke decor voor een vakman en de mensen uit de buurt, die elkaar vaak opzoeken in zijn werkplaats. "Freddy's winkel is een ontmoetingsplaats voor vrienden, buurtbewoners en zelfs af en toe een toerist! De 'culturele' visie van deze man intrigeerde me: het naast elkaar schikken van religieuze iconen en popsterren", aldus Smith. Volgens professor Chris Wainright, fotograaf uit het Verenigd Koninkrijk en academicus, en tevens voorzitter van de jury, waren het "intimiteit, gelaagdheid van betekenis en de elegante sfeer en compositie" die de jury van de voortreffelijkheid van deze foto overtuigden.

De jury kent de tweede prijs toe aan Nikolaj Lund uit Denemarken, voor zijn foto "Open Minds". Op de foto is een innige omhelzing vastgelegd van drie meisjes aan het eind van een gesprek in Lille Torv, Århus, Denemarken. Dit is volgens de fotograaf "interculturele dialoog in actie". De foto was genomen in het kader van het project "Leen een persoon: word wijzer".

De derde prijs gaat naar Jérôme Clair uit Frankrijk, voor zijn foto "Isolé du jeu" (uitgesloten van het spel). Clair geeft als commentaar op de foto, die is genomen in een bar: "Dit is een plaats voor omgang en dialoog tussen mensen en tussen generaties, en ook tussen mensen van verschillende achtergronden, zoals op deze dag, toen een Franse fotograaf besloot een foto te maken van mensen uit Spanje en Venezuela die een Argentijns kaartspel spelen. Het is een mix van afkomst en contrasten in één enkele foto."

Als publieksfavoriet werd de foto "Fairy Tales 1" gekozen van de Belg Simon Vansteenwinckel. Hij beschrijft zijn inspiratie voor de foto als volgt: "Ik kwam vier jonge meisjes tegen die op straat aan het spelen waren. Anna, Clara, Fatou en Marie zijn métis (met ouders van verschillende etnische achtergrond). Maar het zijn vooral fairies (feeën)." De jury was ook te spreken over de publieksfavoriet: het werd gezien als een zeer dynamische afbeelding, goed geobserveerd en het gaf een gevoel van actie, engagement en optimisme aan het onderwerp.

De winnende foto's vormen een onderdeel van de tentoonstelling die vandaag werd geopend door commissaris Figel'. De winnaars en 21 andere foto's van de shortlist hebben een prominente plaats op de tentoonstelling, die tot en met 31 oktober te zien is op de Berlaymont-promenade en die daarna op reis gaat door heel Europa. De foto's tonen met elkaar een panorama van interculturele ontmoetingen overal in de EU - in onderwijs en religie, sport en entertainment, winkelen en socialiseren en in de dagelijkse omgang tussen jong en oud, buren, vrienden en vreemdelingen.

Terwijl hij sprak over de uiteindelijke selectie voor de samenstelling van de tentoonstelling zei juryvoorzitter Chris Wainright dat de gekozen foto's "een scala aan invalshoeken en individuele ervaringen vertegenwoordigen vanuit de gehele Europese regio en voor een rijke mix van beelden zorgen, die soms zeer persoonlijk, soms provocerend zijn en in alle gevallen gemaakt zijn met een hoge mate van medeleven en gevoeligheid". Hij voegde eraan toe dat de jury onder de indruk was van "het algemeen geëtaleerde engagement van alle fotografen die materiaal hadden ingestuurd, zelfs degenen die niet voor de uiteindelijke tentoonstelling waren gekozen. Ze legden een verlangen en bereidheid aan de dag om zich op het onderwerp van de interculturele dialoog te storten door het fotograferen zelf en door contact te maken met anderen via de camera".

Mediacontact:
MEDIA CONSULTA International Holding AG
Sanna Kaukosalo
+49 30 650 00 357
s.kaukosalo@media-consulta.com

Opmerkingen voor redacteuren:
Dit initiatief maakte deel uit van het Europees Jaar van de interculturele dialoog 2008, dat als doel heeft de diversiteit en gemeenschappelijke waarden aan te moedigen en te onderzoeken in de steeds opener en complexere culturele omgeving van de Europese Unie. De wedstrijd liep tot en met 30 juni 2008 en stond open voor alle inwoners van de EU, van welke leeftijd of afkomst dan ook, of het nu amateurs of professionele fotografen waren. Bij het verstrijken van de deadline waren er meer dan tweeduizend inzendingen uit heel Europa - vooral uit Portugal, Roemenië en Frankrijk.

De jury bestond uit de in Roemenië geboren Franse filmregisseur en scenarioschrijver Radu Mih?ileanu; de in India geboren fotojournalist van het tijdschrift Stern Jay Ullal uit Duitsland; de Franse fotograaf Charles Fréger; de in Hongarije geboren schrijfster en fotografe Zsuzsanna Ardó uit Engeland; de Nederlands-Turkse fotograaf Ahmet Polat en de Finse freelance fotograaf Arja Hyytiäinen. De jury werd voorgezeten door professor Chris Wainwright, president van ELIA (European League of Institutes of the Arts) en Brits professioneel fotograaf.

De winnaar van de eerste prijs, Joseph Smith, is een semi-professioneel fotograaf en kunstenaar, die werkzaam is in de fotografie, de grafische media en de schilderkunst. Hij heeft kunst en design gestudeerd in Malta en Florence. Zijn voorkeur gaat uit naar monochrome fotografie, vooral bij het

afbeelden van uitvoerende kunsten. "Ik hou ervan om mensen als Freddy te fotograferen", vertelde hij over zijn inzending. "Ze delen hun visie op de wereld met ons. Tegelijkertijd begrijpen we personen die de wereld niet vanuit hetzelfde perspectief zien als wij en we leren van hen."

www.street-cultures.eu
www.dialogue2008.eu


---- --