Een nieuw letterboek met versjes, ook voor kinderen met een handicap


Het grote abc van Tuk, een letter-klank-opzoek-boek voor alle kinderen

AMERSFOORT, 20080925 -- Bij Uitgeverij De Eekhoorn verscheen een nieuw kinderboek getiteld:`Het grote abc van Tuk', een groot letter-klank-opzoek-boek voor alle kinderen, voor kinderen die letters leuk vinden, voor kinderen die net leren lezen, voor dyslectische kinderen, voor dove, slechthorende, blinde en slechtziende kinderen. Het is geschreven door kinderboekenschrijfster en docente Nederlands Betty Sluyzer. Twee jaar geleden bedacht en schreef Betty Sluyzer 'Het abc van Tuk', een letterboek voor kinderen. Een primeur, aangezien een `letteratlasje' voor kinderen nog niet bestond. Dit boek is dermate succesvol, dat de schrijfster er een grotere en uitgebreidere versie van heeft gemaakt: 'Het grote abc van Tuk'.

Wat staat er in Het grote abc van Tuk?

In Het grote abc van Tuk zijn alle letters en de meeste klanken van het Nederlands te vinden. Het boek bestaat uit 44 dubbele pagina's met letters, plaatjes en versjes.

Op de linkerbladzijde is de letter of de lettercombinatie steeds in verschillende vormen te zien: de schreefloze onderkastletter, de cursieve schreefloze onderkastletter, de vette schreefloze onderkastletter, een schreefletter, de schrijfletter, een plaatje van de letter in het vingeralfabet en een plaatje van de letter in het braillealfabet. De letter van de bladzijde is steeds rood gedrukt, zodat hij gemakkelijk op te zoeken is.

Voor doven en slechthorenden is de letter van de bladzijde ook te zien in het handalfabet.
Voor blinden en slechtzienden is ook het braillealfabet afgedrukt. Door stickers te plakken op de stippen en/of door er op een andere manier hoogteverschillen in te maken, kunnen ook blinde kinderen de letter van de bladzijde meelezen.
Op de rechterbladzijde staan steeds drie plaatjes van dingen, met de woorden ernaast, waarin de letter(combinatie) voorkomt. Daaronder staat een versje, waarin de letter(combinatie) op verschillende manieren verklankt wordt.
Achterin staat een duidelijk overzicht van de onderkastletters en de hoofdletters.

Waarom Het grote abc van Tuk?

Kinderen kunnen plezier hebben met en leren over de letters en de klanken door met een voorlezer mee te rijmen, door te kijken, te luisteren, te voelen, te zoeken en vooral door te lachen. De versjes hebben de bedoeling om de fantasie van kinderen te prikkelen. Een voorlezer leest de versjes voor. Het kind zelf hoeft niet te lezen. Het mag wel natuurlijk. Het zoekt alleen de letter van de bladzijde.

Het grote abc van Tuk en de Kinderboekenweek 2008

In Het grote abc van Tuk staan 44 gedichtjes, waarin kinderen de letter(combinatie) van de bladzijde kunnen opzoeken.
Betty Sluyzer schreef nog veel meer boeken op rijm.

Andere net verschenen titels van Betty Sluyzer

Van dezelfde schrijfster verscheen afgelopen week ook:
Dansen Springen Buigen, een prentenboek vol dans en beweging op rijm voor peuters en kleuters.
Een Kimioboek van uitgeverij Mercis-Publishing.
Po was een muis, een prentenzelfleesboek met verhaaltjes, taalspelletjes en zakelijke informatie voor kinderen vanaf 6 jaar over rouwverwerking. In het boek overlijdt papa muis. Dit is een lees-weet-boek van uitgeverij De Eekhoorn.

Over kinderboekenschrijfster Betty Sluyzer

Betty Sluyzer studeerde Nederlands aan de UVA en begon 23 jaar geleden met het schrijven van kinderboeken. Sinds ze zelf kinderen heeft, is ze zich verder gaan verdiepen in taalontwikkeling, kinderboeken en leren lezen. Zij doet activiteiten voor de Stichting Lezen en Schrijven, doet klassenbezoeken en geeft ouderavonden, cursussen en trainingen op het gebied van presenteren, taalontwikkeling, kinderboeken, dyslexie, voorlezen en leren lezen. Haar boeken zijn erg populair, ook bij kinderen die niet zo van lezen houden. Ze worden veel gebruikt in de kinderopvang, op basisscholen, in projecten en methoden voor de VVE (Vroeg- en Voorschoolse Educatie), in Boekenpret, alfabetiseringsprojecten en taalachterstandsprojecten.