Universitaire Vredesdagen Groningen 2008


De praktische dilemma's bij vredsmissies

GRONINGEN, 20080915 -- Op 25 september en 2 oktober aanstaande vinden in Groningen de jaarlijkse Universitaire Vredesdagen plaats. Het thema van de 25e editie van de Universitaire Vredesdagen is: Toekijken of ingrijpen? De praktische dilemma's bij vredesmissies.

Na het einde van de Koude Oorlog is internationale interventie bij binnenlandse conflicten aan de orde van de dag. Dat je gewapenderhand mag ingrijpen als de onderdrukking in een land de spuigaten uitloopt, is onderhand gemeengoed geworden. Er is zelfs een vage, informele norm voor bedacht, met het swingende embleem R2P (Responsibility To Protect). Westerse regeringen worden vaak door de publieke opinie aangespoord om in te grijpen, maar het valt niet mee die druk om te zetten in een effectief optreden.

Als de interventie eenmaal is gestart doemen praktische dilemma's op en het is onvermijdelijk dat je daarbij vuile handen maakt. Je heft het glas met Mladic, net als die bezig is 7.000 moslims om het leven te brengen. Of je stelt een Rwandese massamoordenares aan in een vluchtelingenkamp in Congo. Nadat het vechten is gestopt of de eerste nood is gelenigd komen de onderliggende problemen vaak in alle hevigheid weer naar boven. Irak is een voorbeeld dat geen toelichting behoeft, maar je kunt ook denken aan Somalië, waar een goedbedoelde, humanitair geïnspireerde interventie heeft geleid tot een al meer dan vijftien jaar durende strijd om de politieke macht.

Een van de grootste opgaven van deze tijd is dan ook het succesvol volbrengen van een internationale interventie. Over deze uitdaging gaan de Universitaire Vredesdagen dit jaar. Over de algemene problematiek van interventie ontvangen we op de eerste avond drie sprekers: drs. Allard Wagemaker (NLDA), dr. Jaïr van der Lijn (Clingendael) en drs. Jorrit Kamminga (Senlis Council). De tweede avond is ingeruimd voor een lezing van dr. Joseph T. Jockel van de St. Lawrence University, New York. Hij zal analyseren welke lessen getrokken kunnen worden uit de Amerikaanse, Canadese en Nederlandse ervaringen bij vredesmissies. Aansluitend is er gelegenheid tot discussie.

Beide avonden beginnen om 19h30 en duren tot 22h00
Plaats: Aula, Academiegebouw (Broerstraat 5, Groningen)
Toegang: gratis





Ingezonden persbericht