Gemeente Winschoten


Inwoners Reiderland, Scheemda en Winschoten kiezen nieuwe gemeentenaam

De voorbereiding van de fusie van de gemeenten Scheemda, Reiderland en Winschoten krijgt steeds meer vorm. Onderdeel van de fusie is een nieuwe naam. Welke dat wordt, kunnen de inwoners bepalen! De regiegroep (fractievoorzitters van de gemeenteraden van Reiderland, Scheemda en Winschoten) vindt dat hun inwoners het laatste woord hebben bij de naamgeving. Daarvoor heeft zij opdracht gegeven een stemming te organiseren onder alle kiesgerechtigde inwoners van de drie gemeenten. Alle kiesgerechtigden voor de
gemeenteraadsverkiezingen mogen in de periode van 2 tot en met 15 september hun stem uitbrengen. De keuze van de bevolking wordt ongeacht het opkomstpercentage overgenomen door de regiegroep. De inzendingstermijn sluit op 15 september waarna de stemmen worden geteld. De nieuwe naam wordt formeel vastgesteld door de raden van de drie gemeenten op 25 september.

Keuze uit drie namen
De regiegroep heeft na een voorselectie drie namen uitgekozen waaruit inwoners een keus kunnen maken: in alfabetische volgorde zijn deze namen: Oldambt, Reiderland, Winschoten.

De technische gang van zaken
Kiesgerechtigden krijgen per post en op naam allemaal een brief met uitleg. In de brief staat een unieke en willekeurig toegewezen code van een combinatie van 10 karakters - cijfers en letters -. Deze is nodig bij stemmen via internet, maar staat ook op de aangehechte antwoordkaart.
De code is de sleutel om te kunnen stemmen. Twee keer stemmen kan niet, omdat stemmen via internet en antwoordkaart met dezelfde code niet kan. De eerst uitgebrachte stem telt.