Ingezonden persbericht


Persbericht Nederlands Film Festival

Utrecht, 26 augustus 2008

Popmuzikanten kiezen favoriete films
Nederlands Film Festival presenteert De Keuze van &

Marco Borsato, Don Diablo, Brainpower, Huub van der Lubbe, Syb van der Ploeg, Spinvis en Yes-R presenteren tijdens het Nederlands Film Festival in het programma De Keuze van& hun favoriete film. In het jaar dat gevierd wordt dat de popmuziek in Nederland 50 jaar bestaat zijn de banden tussen popmuziek en de Nederlandse film intenser dan ooit. Veel recente speelfilms gaan vergezeld van een pakkende popsong van een bekende popmuzikant, vaak speciaal geschreven voor de film. Onder leiding van Sophie Hilbrand en Isolde Hallensleben praten de popmuzikanten na afloop van de vertoning met het publiek, de makers en leden van de cast over hun keuze. De Keuze van& wordt tijdens het festival gepresenteerd in Rembrandt 2 om 19.30 uur.

Donderdag 25 september:

Marco Borsato is binnenkort te zien als hoofdrolspeler in de film Wit licht en maakte ook het gelijknamige album voor deze film. Marco Borsato presenteert Het meisje met het rode haar (Ben Verbong, 1981): Het verhaal is waar gebeurd, er is aandacht besteed aan het neerzetten van een correct historische sfeer, moeilijke kwesties zijn niet uit de weg gegaan en er wordt zeer goed in geacteerd. De film is inmiddels 27 jaar oud, maar nog altijd actueel.

Vrijdag 26 september:
Don Diablo maakte de titelsong bij de jeugdfilm Radeloos die op zondag 28 september zijn première op het festival beleeft. De keus van Don Diablo is Antonia (Marleen Gorris, 1995): Epische en meesterlijke film die me nooit onberoerd laat.

Zaterdag 27 september:

Brainpower maakte de titelsong bij de jeugdfilm Afblijven. Hij presenteert De aanslag (Fons Rademakers, 1986): Een zeer indrukwekkend verhaal.

Zondag 28 september:

Huub van der Lubbe heeft vaak in films geacteerd en schreef met De Dijk titelsongs voor onder meer Kapitein Rob en het geheim van professor Lupardi. Hij laat de debuutfilm van Dick Maas Rigor mortis (1981) zien: Holland op zijn smalst, breed uitgemeten.

Maandag 29 september:

Syb van der Ploeg, wiens Heilig vuur de filmsong was bij de jeugdfilm Snuf de hond in oorlogstijd, kiest voor De dream (Pieter Verhoeff, 1985): Mooie historische beelden van de desolate sfeer van het arbeidersbestaan in het Friesland van rond 1900.

Dinsdag 30 september:

Spinvis schreef een aantal nummers voor Eddy Terstall s Vox Populi die op 26 september op het festival in première gaat. Hij laat De komst van Joachim Stiller (Harry Kümel, 1976) zien: Ik was 15 toen ik de film op tv zag. Ik was in die dagen geheel in beslag genomen door fantastische verhalen van schrijvers als Edgar Allen Poe, Lewis Caroll en Isaac Asimov. De film sloeg in het hoofd van een op onthechting jagende puber in als een bom.

Woensdag 1 oktober:
Yes-R, zong voor n Beetje verliefd de titelsong waarin hij bovendien de hoofdrol speelde en presenteert De Dominee (Gerrard Verhage, 2004): Het verhaal is aangrijpend. Een spannende en stoere film met heel sterk acteerwerk.

Voor De Keuze van& vraagt het Nederlands Film Festival elk jaar personen met een bijzondere band met de Nederlandse film een programma samen te stellen van zijn of haar favoriete Nederlandse films. Voorgaande edities gingen onder meer cabaretiers Loes Luca en Theo Maassen, schrijver Ronald Giphart en lijsttrekkers Jan Peter Balkenende en Wouter Bos de popmuzikanten voor.

Het 28e Nederlands Film Festival vindt van 24 september tot en met 3 oktober plaats in Utrecht. Voor kaartverkoop (vanaf 10 september) en meer informatie: www.filmfestival.nl.

EINDE PERSBERICHT



Ingezonden persbericht