Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Eerste landschapsveiling in Overijssel

Op donderdagavond 25 september vindt in De Molen van Bels te Mander de eerste Overijsselse Landschapsveiling plaats. Tijdens deze veiling zetten bedrijven en particulieren zich in voor het behoud van unieke Overijsselse landschapselementen. Men kan bieden op onder meer singels, knotlindes, hoogstamboomgaarden en erfbossen. Zo zorgen zij ervoor dat het streekeigen Overijsselse landschap duurzaam behouden blijft.

Op de Landschapsveiling kunnen bedrijven en particulieren `onderhoud kopen' van landschapselementen. "Zo kan iedereen die dat wil een bijdrage leveren aan de bescherming van de natuur en het unieke landschap van Noordoost Twente" aldus Henk Hengeveld, directeur Landschap Overijssel. "Denk bijvoorbeeld aan de stuwwallen met haar bronnen en beken en cultuurhistorische waarden. Maar ook aan de kleinschaligheid en de vele kleine landschapselementen die het Nationaal Landschap Noordoost-Twente haar unieke eigen identiteit geven."

Onderhoud landschap niet vanzelfsprekend
Van oudsher leverden landschapselementen daadwerkelijk een bijdrage aan de economie. Boomwallen waren de landafscheiding en een poel was een drinkwatervoorziening voor vee. Het onderhoud van deze landschapselementen was hiermee gegarandeerd. Dit heeft er voor gezorgd dat het landschap in Noordoost Twente nu zo uniek is. Tegenwoordig is het onderhoud van deze landschapselementen niet meer vanzelfsprekend, vanwege het verlies van hun productiefunctie. Toch is de kwaliteit van landschapselementen belangrijk voor wonen en recreatie, op deze manier wordt dus een nieuwe economische waarde gecreëerd.

Samen sterk door het bundelen van krachten
Particulier onderhoud van landschapselementen levert een duurzame en collectieve bijdrage aan het behoud van ons unieke landschap. Om dit onderhoud en beheer van landschapselementen te waarborgen heeft de Provincie Overijssel een nieuwe manier van financiering ontwikkeld, de Groene en Blauwe Diensten. De provincie stelt samen met gemeenten via Groene en Blauwe Diensten geld beschikbaar voor duurzaam particulier beheer voor 30 jaar. De opbrengst van de Landschapsveiling vormt samen met de provinciale en gemeentelijke middelen een speciaal lokaal fonds voor het landschap in Nationaal Landschap Noordoost-Twente. Dit fonds wordt beheerd door de Stichting Groen en Blauwe Diensten. Henk Hengeveld: "Met een `aankoop' op de Landschapsveiling wordt het onderhoud van landschapselementen voor minimaal tien jaar gegarandeerd.

De Landschapsveiling
De Landschapsveiling is bedoeld voor iedereen die wil bijdragen aan het behoud van het unieke Overijsselse landschap. Dit kunnen inwoners van Overijssel zijn die hun `achtertuin' willen behouden, evenals bedrijven die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen. Ook scholen en verenigingen die kinderen het belang van natuurbehoud willen leren, zijn welkom op de veiling. Tijdens de veiling kan worden geboden op unieke landschapselementen, onder meer houtwallen, singels, knotlindes, hoogstamboomgaarden, grafheuvels en een kikkerpoel. De hoogste bieder wordt niet de nieuwe eigenaar van het element, maar `koopt' het beheer en onderhoud van het element voor een periode van tien jaar. Ook werkdagen in de natuur en excursies gaan onder de hamer om extra middelen te verwerven voor landschapsbeheer. De prijzen variëren van 10 voor een meter afrastering van de Cirkels van Mander tot 320 voor het 10-jarig beheer van een hoogstamboomgaard en 15.000 voor het zoombeheer van een singel. Landschap Overijssel regelt het beheer van de `aankopen', zodat iedereen in Overijssel er blijvend van kan genieten."

De landschapsveiling wordt gehouden op donderdag 25 september om 18.30 in de Molen van Bels, Bergweg 9 te Mander. De veiling start met een excursie langs te veilen elementen die aansluitend onder de hamer gaan. Meer informatie over de Landschapsveiling staat op www.landschapoverijssel.nl en www.Landschapsveiling.nl.

Deze Landschapsveiling wordt georganiseerd door Landschap Overijssel en Triple E, bedenker van het concept landschapsveiling en mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de Nationale Postcode Loterij, de provincie Overijssel en de gemeente Tubbergen.

Landschap Overijssel beheert en ontwikkelt natuur en landschap in de hele provincie Overijssel. Dus niet alleen in de 52 eigen natuurterreinen, maar ook bij particuliere eigenaren en agrariërs in het landelijk gebied. Door onderhoud aan houtwallen, boerenerven, lanen, boomgaarden en knotwilgen behoudt het landschap haar streekeigen karakter. Het werk van Landschap Overijssel wordt mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel, het ministerie van LNV, de Nationale Postcode Loterij, sponsoren en beschermers en de inzet van talloze vrijwilligers.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht