PICNIC Green Challenge maakt finalisten bekend

Prejury onthult namen van vier kanshebbers op prijs van 500.000 euro

Amsterdam, 9 september 2008 - De prejury van de PICNIC Green Challenge '08 heeft de vier finalisten bekendgemaakt. De genomineerden zijn geselecteerd uit 235 inzendingen; allen gedetailleerde ideeën om klimaatverandering tegen te gaan. Eén finalist komt uit Zwitserland, de andere drie zijn afkomstig uit de Verenigde Staten. De PICNIC Green Challenge is de internationale, creatieve wedstrijd van de Nationale Postcode Loterij en het cross-media evenement PICNIC.

Vier heldere ideeën
Jochen Mundinger uit Zwitserland heeft een softwareapplicatie ontwikkeld voor milieuvriendelijk en efficiënt reizen, van deur tot deur. Capra J'neva Devi uit de Verenigde Staten zond een idee in voor consumentvriendelijke zonnepanelen. Eben Bayer en Gavin McIntyre, een team uitvinders uit de Verenigde Staten, biedt een duurzaam ecologisch alternatief voor conventionele synthetische bouwmaterialen aan. Het tweede duo, Peter Yeadon en Martina Decker, eveneens uit de VS, ontwikkelden een intelligent zonweringsysteem voor ramen en glazen façades.

De finalisten presenteren hun ideeën op de ochtend van donderdag 25 september aan de eindjury in de 'Deciding Round'. 's Avonds maakt de jury de winnaar bekend tijdens de 'Award Ceremony' en wordt de 500.000 euro uitgereikt die door de Postcode Loterij beschikbaar is gesteld. Deze finale vindt plaats tijdens PICNIC'08 in de Westergasfabriek te Amsterdam.

Selectieproces
Tijdens de selectie heeft de prejury de inzendingen verdeeld in vijf categorieën: energie, design/cradle to cradle, IT, mobiliteit en lifestyle, teneinde een beter overzicht te krijgen in het grote aantal inzendingen en tot een goed vergelijk te komen. "Het was een moeilijke taak om de finalisten te kiezen", aldus Femke Rotteveel, coördinator toewijzingen voor de Postcode Loterij en voorzitter van de prejury. "De kwaliteit van de inzendingen was hoog. We hebben in detail gekeken naar duurzaamheid en uitvoerbaarheid. Het moest meer zijn dan alleen een geweldig plan op papier. Het doel van de PICNIC Green Challenge is dat de winnaar zijn of haar product of service binnen twee jaar op de markt brengt."

Prejury

* Femke Rotteveel, voorzitter (coördinator toewijzingen Postcode Loterij)
* Emily Farnworth (directeur corporate engagement The Climate Group),
* Bruno Giussani (schrijver, verslaggever, ondernemer)
* Joris Krüse (creatief directeur Media Republic)
* Jeffrey Prins (programmamanager duurzame ontwikkeling, stichting DOEN)
* Jan Paul van Soest (consultant duurzame strategie)
* Marleen Stikker (medeoprichter PICNIC)

Eindjury

* Bill Moggridge (industrieel ontwerper en mede oprichter IDEO)
* Prins Carlos Bourbon de Parme (betrokken bij projecten die duurzaamheid en bedrijfsleven combineren)
* Nicky Gavron (lid van de London Assembly)

* Liesbeth van Tongeren (directeur Greenpeace Nederland)
* Jim Walker (Chief Operating Officer en medeoprichter, The Climate Group)

Kijk voor meer informatie en foto's op: www.greenchallenge.info

Of neem contact op met:
Birgit Deuss
Persvoorlichter PICNIC Green Challenge
Email: birgit(at)greenchallenge.info
Telefoon: +31 20 67 32 446

Over de Nationale Postcode Loterij
Van de inleg bij de Nationale Postcode Loterij is maar liefst 50% bestemd voor het goede doel. Dankzij 2,5 miljoen deelnemers aan de Nationale Postcode Loterij is er in 2007 een bedrag van ruim 225 miljoen euro verdeeld over 56 goede doelenorganisaties. Deze organisaties zijn werkzaam op het gebied van mens en natuur. Dit zijn naast organisaties als UNICEF, organisaties die zich inzetten voor een groene wereld zoals Natuurmonumenten, Greenpeace, het Wereld Natuur Fonds, IUCN en Stichting DOEN. www.postcodeloterij.nl.

Perscontact:
Nationale Postcode Loterij
Birgit Deuss/Persvoorlichter
Telefoon: +31 20 67 32 446
E-mail: birgit(at)postcodeloterij.nl

Over PICNIC '08
PICNIC is hét jaarlijkse internationale evenement in Amsterdam, gericht op creativiteit en innovatie, speciaal op het gebied van media, entertainment en technologie. PICNIC '08 vindt plaats van 24 tot en met 26 september 2008 in de Westergasfabriek in Amsterdam. PICNIC '08 bestaat uit een congres (PICNIC Conference), een uitgebreid programma van gespecialiseerde seminars en workshops (PICNIC Specials and Labs) en een internationale competitie rond het beste groene product of dienst, genaamd de PICNIC Green Challenge, mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. PICNIC '08 wordt ondersteund door zowel het Ministerie van Economische Zaken, de Gemeente Amsterdam als het bedrijfsleven. Voor meer informatie kijk op: www.picnicnetwork.org.

Perscontact:
Whizpr
Willemijn Vader / Tessa Weber / Gijs Fennell
Tel: +31 (0)317 - 410483
E-mail: picnic(at)whizpr.nl